Eerste Republikeins tv-debat: wie zijn de deelnemende kandidaten?

Donald Trump © Belga Image
Rudi Rotthier

Zes maanden voor de eerste voorverkiezing of caucus in Iowa, organiseert Fox News het eerste televisiedebat tussen de Republikeinse kandidaten. De tien best scorende presidentskandidaten mogen deelnemen. Wie zijn zij?

Het debat gaat door om 21 uur Amerikaanse oostkusttijd (3 uur vrijdagochtend in België) en duurt twee uur. De kandidaten krijgen elk 10 minuten spreek- of reageertijd. Volg het live op Knack.be. De zeven kandidaten die uit de boot vallen krijgen als troostprijs een debat van een uur om 17 uur.

Donald Trump

Donald Trump doet het in de peilingen hoe langer hoe beter, met 26 procent van de Republikeinen achter zich volgens de jongste peiling. Zijn goede pollresultaten behaalt hij in weerwil van zijn ophefmakende uitspraken over Mexicaanse immigranten en het oorlogsverleden van Vietnamveteraan en senator John McCain.

De 69-jarige miljardair met het heel aparte kapsel is in de eerste plaats een succesvol zakenman, die casino’s, golfterreinen, hotels, flatgebouwen exploiteert, de Miss Universe-verkiezing organiseert en zelfs zijn eigen gezelschapspel, vodkamerk en parfums heeft. Het is net zijn succes dat hem ervan overtuigt dat hij een betere kandidaat is dan zijn ‘politieke’ concurrenten. Waar andere kandidaten zich bescheiden opstellen, pronkt Trump graag met zijn fortuin. Bij Trump ook geen gestroomlijnde taal, zijn spreken en denken is populistisch en aanvallend.

Vraag is of hij voldoende Amerikanen kan overtuigen dat hij president wil worden voor de inwoners en niet ter meerdere eer en glorie van hemzelf.

Meer over Donald Trump:

De ontstuitbare maar allicht tijdelijke opmars van Donald Trump en waarom Republikeinen hem rauw lusten

Video: de absurde campagnespeech van Donald Trump integraal

Donald Trump
Donald Trump© Belga Image

Jeb Bush

Jeb Bush (62) gold voor zijn officiële kandidatuur als de te kloppen man bij de Republikeinen en presteerde initieel sterk in de peilingen, maar verliest intussen steeds meer terrein op Donald Trump. Hij wachtte ook erg lang om zijn campagne te lanceren – volgens The Washington Post om in overleg met zijn Super-PAC aan officieuze fondsenwerving te doen.

Als gouverneur van Florida tussen 1999 en 2007 kon Bush een stevige conservatieve balans voorleggen, met onder andere verminderde overheidsbanen en verminderde belastingen.

Zijn soft standpunt tegenover illegale migratie wekt dan weer het wantrouwen van de conservatieve basis. Maar zijn grootste nadeel is mogelijk dat hij een lid is van de Bush-dynastie. Vader George senior en broer George W. Bush zijn niet bepaald als populaire presidenten de geschiedenisboeken in gegaan.

Bekijk ook:

Video: Jeb Bush zingt dubbelzinnig duet met Jimmy Fallon (video)

Jeb Bush
Jeb Bush© REUTERS

Scott Walker

De 47-jarige Walker, zoon van een dominee-Baptist en een grote fan van Ronald Reagan, is sinds 2010 gouverneur van Wisconsin en vooral bekend van zijn strijd tegen vakbonden. In Wisconsin legde hij hun politieke macht aan banden door bij wet het recht op collectief overleg te ondergraven. Die strijd tegen de vakbondsmacht leverde hem in Republikeinse kringen grote bijval op. Hij verlaagde daarnaast de belastingen met bijna twee miljard dollar, versoepelde de wapenwet en maakte het moeilijker om abortus te plegen. De nationale legalisering van het homohuwelijk eerder dit jaar noemde hij een grote vergissing – een uitspraak die hem trouwens in zijn eigen familie, door zijn zonen en zijn echtgenote, niet in dank werd afgenomen.

Walker is van mening – zo zei hij bij de officiële aankondiging – dat de Amerikanen nieuw leiderschap nodig hebben, ‘dat dingen gedaan krijgt’. De officiële lancering van zijn campagne liep alvast niet van een leien dakje… Lees meer.

Scott Walker
Scott Walker© Reuters

Mike Huckabee

Mike Huckabee, 59, deed in 2008 al eens een gooi naar het Witte Huis, maar moest uiteindelijk het onderspit delven tegen havik John McCain. Ook nu lijken zijn kansen om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen eerder klein.

De voormalige gouverneur van Arkansas en dominee is van bescheiden afkomst en vindt zijn aanhang vooral bij het zogenaamde kerkelijke deel van de Republikeinen. Hij is radicaal tegen het homohuwelijk en radicaal voor Israël (en dus tegen een tweestatenplan). Vorige week veroorzaakte hij nog veel ophef met zijn reactie op de nucleaire deal met Iran: ‘Obama is zo naïef dat hij de Iraniërs zou vertrouwen en de Israëli’s aan de arm neemt en ze eigenlijk naar de poorten van de oven leidt’.

Mike Huckabee
Mike Huckabee© Reuters

Ted Cruz

Ted Cruz was in maart de eerste van de intussen 17 presidentskandidaten bij de Republikeinen en een van de twee met Cubaanse roots – naast Marco Rubio. De 44-jarige senator uit Texas stelt zich expliciet christelijk en conservatief op en is een van de gezichten van de Tea Partybeweging. De afgelopen jaren toonde hij zich een felle tegenstander van Obamacare, al maakt hij er intussen wel gebruik van. Cruz is ook tegen het homohuwelijk maar voor het recht van de staten om daarover te beslissen. Zijn opmerkelijkste voorstel tot dusver is het afschaffen van de belastingdienst en het introduceren van een ‘flat tax’.

Cruz begon aan de race als een outsider, maakte vervolgens een kleine klim in de opiniepeilingen, maar is intussen weer wat weggezakt. In een poging om van zijn ietwat saaie imago af te geraken, lanceerde Cruz deze week een video waarin hij ontbijtspek gaart op de ‘Texaanse manier’: met een geweer. Bekijk de beelden.

Ted Cruz
Ted Cruz© REUTERS

Ben Carson

De ‘Republikeinse Obama’ of de ‘anti-Obama’, zo wordt de 63-jarige Ben Carson wel eens genoemd. De donkere Carson geldt als een schoolvoorbeeld van de American Dream: hij groeide op in armoede en schopte het tot gerenommeerd chirurg in het John Hopkins-ziekenhuis in Baltimore, Maryland. In 1987 maakte hij furore door als eerste met succes een Siamese tweeling te scheiden. Beide baby’s overleefden de operatie. In 2009 werden zijn memoires verfilmd: ‘Gifted Hands: The Ben Carson Story’, met Cuba Gooding Jr. in de titelrol. Carson schreef ook enkele bestsellers. Hij is nog maar twee jaar politicus.

Wat zijn opvattingen betreft, staat Carson echter lijnrecht tegenover Obama. Hij staat bekend om zijn conservatieve opvattingen en is enorm populair bij de Tea Party. Hij verwijt de aftredende president de verkeerde boodschap te geven en de armen met sociale zekerheid van de wieg tot het graf te willen bedwelmen.

Helaas voor hem sleurt hij enkele blunders mee. Zo probeerde Carson ooit een verband te leggen tussen homoseksualiteit en pedofilie, noemde hij de gevangenissen als bewijs dat homoseksualiteit aangeleerd gedrag is en vergeleek hij Obamacare met slavernij, de Verenigde Staten met nazi-Duitsland en het homohuwelijk met bestialiteit.

Zoals Cruz bakt hij eerder zoete broodjes met shock-kandidaat Trump.

Ben Carson
Ben Carson© Belga Image

Marco Rubio

Marco Rubio (43) ziet er een pak jonger uit dan al zijn tegenstanders, al scheelt het maar één jaar met Ted Cruz. Net als Cruz is hij geboren uit Cubaanse ouders en kan hij dus de eerste Latino president van de Verenigde Staten worden.

De senator voor Florida is telegeniek, welbespraakt en laat geen gelegenheid voorbij gaan om zijn geloof in de verf te zetten. Of beter: zijn geloven, want hij is/was katholiek, mormoons en evangelisch. Hij kwam in de politiek als protégé van de gematigde Jeb Bush, maar ontwikkelde zich in conservatieve richting. Hij ontgoochelde zijn conservatieve vrienden door met Democraten te werken aan een migratieplan. Intussen heeft hij dat plan zelf afgewezen.

Zijn voornaamste pluspunt is zijn vermogen om met weinig geld en tegen de verwachtingen in verkiezingen te winnen, geholpen door charme en jeugdig enthousiasme. Sinds hij zijn kandidatuur bekendmaakte, zakte hij weg in de peilingen.

Lees ook:

Marco Rubio: een man van diep en drievoudig geloof

Marco Rubio
Marco Rubio© REUTERS

Rand Paul

Rand Paul (52), zoon van de libertaire gewezen presidentskandidaat Ron Paul, is naast senator voor de staat Kentucky ook oogarts. Vrijheid is bij hem het sleutelbegrip. Hij is onder andere voor een staat die zich zo min mogelijk met het leven van mensen bemoeit en tegen de gevangenis in Guantanamo Bay. Ook zei hij ooit dat hij alle wetten zal herroepen die zwarten buiten proportie in de gevangenis brengen en wil hij strafverlaging of alternatieve straffen voor niet-gewelddadige misdrijven.

Zijn vader pleitte op buitenlands gebied voor isolationisme, Rand heeft al gezegd dat hij een verhoging van het Defensiebudget nastreeft. Hij denkt dus duidelijk anders over de wereldpolitiek dan zijn vader, maar het is niet helemaal duidelijk in welke mate en hoe. Tot twee keer toe kwam hij bij het begin van zijn campagne tijdens interviews in moeilijkheden toen hij die verschillen probeerde uit te leggen (en werd hij kwaad op de journalist, zijn korte lont kan hem parten spelen).

Hij is anti-establishment en heeft het sinds zijn kandidaatstelling verkorven bij zijn eigen partij met zijn uitspraak dat IS een gevolg is van Republikeinse beslissingen. Mede door hem kon de Patriot Act niet worden verlengd. Een waarnemer noemde hem al de beste kandidaat van de Democraten, die spijtig genoeg bij de Republikeinen opkomt.

Zoals Rubio beleeft hij slechte momenten in de peilingen, waar hij de voorbije weken wegzakt.

Bekijk ook:

Met kettingzaag, houtversnipperaar en vuur: Rand Paul vernietigt belastingwet (video)

Rand Paul
Rand Paul© Reuters

Chris Christie

Tot een kleine twee jaar geleden zag het er behoorlijk goed uit voor de gouverneur van New Jersey als presidentskandidaat, maar sindsdien is de staat hem afgevallen. Zo kampt New Jersey onder meer met schulden en was er ook ‘Bridgegate’, het schandaal waarbij naaste medewerkers een belangrijke brug lieten afsluiten en zo een gigantische verkeerschaos creëerden om de Democratische burgemeester van Fort Lee een lesje te leren, want die had… de herverkiezingscampagne van Christie niet gesteund. Hoewel de gouverneur er wellicht voor niets tussen zat, heeft een en ander toch zijn sporen nagelaten.

Christie is recht-voor-de-raap en heeft het temperament van een warmbloedige pony: hij scheldt, vloekt, en verliest zijn geduld. Hij gebruikt zelf vaak het beeld van het gevecht, vechten voor zijn kiezers. Hij wil ‘het zeggen zoals het is’ – zijn campagneslogan trouwens. Het geeft hem iets authentieks, wat kiezers in zijn staat ooit apprecieerden. Hij had het volgens ingewijden vier jaar geleden moeten proberen. Toen klonk hij fris. Nu zit hij in een groot veld en valt hij minder positief op.

De voorbije dagen, tijdens een bijeenkomst om 9 uur ’s ochtends, legde hij aan zijn toehoorders uit hoe hij zich niet houdt aan de voorbehoedsregels van zijn katholieke kerk. Iets wat in de Amerikaanse pers vooral werd opgemerkt omdat een toehoerder gegeneerd zijn gezicht in zijn hand verborg.

Chris Christie in zijn middelbare school
Chris Christie in zijn middelbare school© REUTERS

John Kasich

De 63-jarige John Kasich is een van de minder bekende maar een van de meer ervaren deelnemers aan het debat. Hij is gouverneur van Ohio en staat bekend als een gematigde Republikein. Hij stelt zich voor als een doener en recht voor de raap, als bescheiden en een realist. Een aantal van die eigenschappen verbindt hij met zijn vader, die als postbode werkte.

Kasich beroemt zich erop dat hij orde op zaken heeft gesteld in Ohio. Maar hij is op dit ogenblik niet heel populair in eigen staat. Kasich was bijna 20 jaar verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Aan die periode kwam een einde in 2000 toen hij kortstondig presidentskandidaat werd. Daarna werkte hij 10 jaar in de privésector, onder meer bij Fox News. In 2010 keerde hij terug naar de politiek als gouverneur.

Hij speelt in Cleveland een thuiswedstrijd, wat gelet op zijn plaatselijke populariteit misschien geen voordeel is.

John Kasich
John Kasich© Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content