China, waarvan Hongkong een speciale bestuurlijke regio is, heeft het kiesstelsel van de stad in maart ingrijpend hervormd. Alleen 'patriotten', loyaal aan de Chinese regering, worden nog toegelaten als kandidaat voor het kiescomité. Politici van het prodemocratische kamp zijn daarom vrijwel afwezig bij deze stembusgang.

In de zomer van 2020 voerde Peking een draconische nationale veiligheidswet in voor Hongkong, die de politieke rechten van de bevolking sterk inperkte. De meeste oppositieleden zijn sindsdien opgepakt, hebben de politiek verlaten, of zijn naar het buitenland gevlucht.

China, waarvan Hongkong een speciale bestuurlijke regio is, heeft het kiesstelsel van de stad in maart ingrijpend hervormd. Alleen 'patriotten', loyaal aan de Chinese regering, worden nog toegelaten als kandidaat voor het kiescomité. Politici van het prodemocratische kamp zijn daarom vrijwel afwezig bij deze stembusgang. In de zomer van 2020 voerde Peking een draconische nationale veiligheidswet in voor Hongkong, die de politieke rechten van de bevolking sterk inperkte. De meeste oppositieleden zijn sindsdien opgepakt, hebben de politiek verlaten, of zijn naar het buitenland gevlucht.