Eerste Noorse parlementsverkiezingen na aanslagen Breivik

Jens Stoltenberg © Reuters

De Noorse verkiezingen dreigen op een nederlaag uit te draaien voor premier Jens Stoltenberg.

De Noorse parlementsverkiezingen draaien wellicht uit op een nederlaag voor zetelend premier Jens Stoltenberg. Het zijn de eerste parlementsverkiezingen in Noorwegen sinds de aanslagen van de extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik in 2011.

In Noorwegen is de laatste dag van de parlementsverkiezingen begonnen. Hoewel de economische crisis amper voelbaar is in het Scandinavische land, dreigt de rood-groene meerderheid van sociaaldemocratisch premier Jens Stoltenberg klappen te krijgen. In de peilingen doet diens arbeiderspartij het ongeveer evengoed als de conservatieve oppositie, maar het ontbreekt de regeringsleider aan sterke coalitiepartners.

Erna Solberg, de aanvoerster van de conservatieven, riep premier Stoltenberg op om al tijdens de verkiezingsnacht zijn aftreden aan te kondigen, wanneer er een ‘burgerlijke meerderheid’ ontstaat. Solberg zal voor die burgerlijke meerderheid wellicht aangewezen zijn op de steun van de Vooruitgangspartij, een liberaal-conservatieve anti-immigratiepartij.

Breivik

Het zijn de eerste Noorse parlementsverkiezingen sinds de aanslagen van de terrorist Anders Behring Breivik. In de zomer van 2011 pleegde Breivik een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Vervolgens doodde hij nog 69 mensen in een schietpartij op een zomerkamp van sociaaldemocratische jongeren op het eiland Utøya.

Anders Breivik was verschillende jaren lid van de Vooruitgangspartij, voordat hij in 2011 zijn terreuraanslagen uitvoerde. De partij heeft zich intussen ontdaan van associaties met Breivik. Zo is het discours over islamisering gematigder geworden, omdat het te dicht aanleunde bij het gedachtegoed van Breivik. (Belga/YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content