De regerende coalitie van CDU en FDP heeft een historische verkiezingsnederlaag geleden in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Mogelijk krijgt de deelstaat voor het eerst in de geschiedenis een groene minister-president.

De CDU van bondskanselier Angela Merkel blijft volgens de exit-polls met zo'n 39 procent de grootste partij, maar zou niet langer samen met de liberale FDP (5 procent) een meerderheid hebben.

Een coalitie van de Groenen (24 procent) en de sociaaldemocratische SPD (23 procent) zou volgens de polls wel een meerderheid bezitten. Aangezien de groenen de grootste van de twee zijn, zou Winfried Kretschmann de post van minister-president kunnen claimen.

Kretschmann, een 62-jarige chemieprofessor, maakt deel uit van de pragmatische vleugel van de 'Grünen'. Hij lag in het begin van de jaren '80 mee aan de basis van de ecologische partij in Baden-Württemberg.

Het zou voor het eerst in 60 jaar zijn dat de CDU geen deel zou uitmaken van de regering in Baden-Württemberg. Sinds 1953 leverde steeds de CDU de minister-president in Baden-Württemberg.

Kernenergie

De groenen hebben hun populariteit in de rijke deelstaat (bevolking: 11 miljoen) te danken aan hun protest tegen een omvangrijk project van ruimtelijke ordening in Stuttgart, meldt het Duitse persagentschap DPA. De stad wilde hierbij eeuwenoude bomen omhakken, maar bij een manifestatie raakten meer dan 100 mensen gewond. Het hele land reageerde geschokt.

Ook de nieuwe nucleaire polemiek, naar aanleiding van de kernramp in Japan, zou de groenen opnieuw op de kaart hebben gezet. Vier van de 17 kerncentrales in Duitsland liggen in Baden-Wurttemberg.

Door de verkiezingsoverwinning van de groenen vergroot ook de invloed van de oppositie binnen de Duitse Bundesrat.

(KVDA/AFP/DPA)

De regerende coalitie van CDU en FDP heeft een historische verkiezingsnederlaag geleden in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Mogelijk krijgt de deelstaat voor het eerst in de geschiedenis een groene minister-president. De CDU van bondskanselier Angela Merkel blijft volgens de exit-polls met zo'n 39 procent de grootste partij, maar zou niet langer samen met de liberale FDP (5 procent) een meerderheid hebben. Een coalitie van de Groenen (24 procent) en de sociaaldemocratische SPD (23 procent) zou volgens de polls wel een meerderheid bezitten. Aangezien de groenen de grootste van de twee zijn, zou Winfried Kretschmann de post van minister-president kunnen claimen. Kretschmann, een 62-jarige chemieprofessor, maakt deel uit van de pragmatische vleugel van de 'Grünen'. Hij lag in het begin van de jaren '80 mee aan de basis van de ecologische partij in Baden-Württemberg. Het zou voor het eerst in 60 jaar zijn dat de CDU geen deel zou uitmaken van de regering in Baden-Württemberg. Sinds 1953 leverde steeds de CDU de minister-president in Baden-Württemberg. Kernenergie De groenen hebben hun populariteit in de rijke deelstaat (bevolking: 11 miljoen) te danken aan hun protest tegen een omvangrijk project van ruimtelijke ordening in Stuttgart, meldt het Duitse persagentschap DPA. De stad wilde hierbij eeuwenoude bomen omhakken, maar bij een manifestatie raakten meer dan 100 mensen gewond. Het hele land reageerde geschokt. Ook de nieuwe nucleaire polemiek, naar aanleiding van de kernramp in Japan, zou de groenen opnieuw op de kaart hebben gezet. Vier van de 17 kerncentrales in Duitsland liggen in Baden-Wurttemberg. Door de verkiezingsoverwinning van de groenen vergroot ook de invloed van de oppositie binnen de Duitse Bundesrat. (KVDA/AFP/DPA)