De Japanse premier Abe en de Chinese president Xi Jinping hebben elkaar voor het eerst gesproken in de marge van de APEC-top (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Peking. Beide landen ruziën al decennia over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Zowel China als Japan claimt het zeggenschap.

Niet alleen Abe en Xi Jinping zijn aanwezig in Peking, ook leiders als de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin, wonen de top bij. Toch waren de ogen op voorhand vooral gericht op gastheer Xi Jinping en Abe. 'Zullen ze elkaars handen schudden of niet', vroegen analisten zich al enkele dagen af. Een symbolische handdruk, die stabiliteit afspiegelt, is namelijk goed voor de hele regio, klonk het.

Vijf eilanden en drie rotsbloken

Vijf onbewoonde eilanden en drie rotsen in de Oost-Chinese Zee vormen al meer dan 40 jaar een twistpunt tussen beide landen. De eilandjes zijn van groot strategisch belang omwille van de ontginningsmogelijkheden (gasvoorraden) en internationale vaarroutes. Maar het internationaal recht verschaft echter geen duidelijkheid over de kwestie.

Op dezelfde APEC-top kondigde Zuid-Korea aan een vrijhandelsakkoord met China te zullen afsluiten dat op termijn de douanerechten voor 90 procent van de verhandelde goederen zal elimineren. De laatste details van het akkoord moeten nog onderhandeld worden. (AVE)

De Japanse premier Abe en de Chinese president Xi Jinping hebben elkaar voor het eerst gesproken in de marge van de APEC-top (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Peking. Beide landen ruziën al decennia over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Zowel China als Japan claimt het zeggenschap.Niet alleen Abe en Xi Jinping zijn aanwezig in Peking, ook leiders als de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin, wonen de top bij. Toch waren de ogen op voorhand vooral gericht op gastheer Xi Jinping en Abe. 'Zullen ze elkaars handen schudden of niet', vroegen analisten zich al enkele dagen af. Een symbolische handdruk, die stabiliteit afspiegelt, is namelijk goed voor de hele regio, klonk het. Vijf onbewoonde eilanden en drie rotsen in de Oost-Chinese Zee vormen al meer dan 40 jaar een twistpunt tussen beide landen. De eilandjes zijn van groot strategisch belang omwille van de ontginningsmogelijkheden (gasvoorraden) en internationale vaarroutes. Maar het internationaal recht verschaft echter geen duidelijkheid over de kwestie. Op dezelfde APEC-top kondigde Zuid-Korea aan een vrijhandelsakkoord met China te zullen afsluiten dat op termijn de douanerechten voor 90 procent van de verhandelde goederen zal elimineren. De laatste details van het akkoord moeten nog onderhandeld worden. (AVE)