De Spaanse regering zal een met het ebolavirus besmette burger vanuit West-Afrika overvliegen naar zijn thuisland. Een toestel van de Spaanse luchtmacht zal van Madrid naar Liberia vliegen om de zieke Spaanse geestelijke op te halen. Bij het transport worden de strengste veiligheids-en quarantainemaatregelen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in acht genomen. Dat benadrukt het ministerie van Defensie.

Spanje is zo het tweede westerse land, na de Verenigde Staten, dat tijdens de huidige epidemie een besmette burger terughaalt uit de getroffen regio in West-Afrika.

De 75-jarige geestelijke Miguel Pajares werkte in een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Daar verzorgde hij onder meer de ziekenhuisdirecteur, die zelf aan de ziekte overleed. Het ziekenhuis werd ondertussen gesloten.

Petitie voor repatriëring

Na onderzoek bleek maandag dat de geestelijke ook met het virus besmet was. De Spaanse ministeries van Volksgezondheid, Defensie en Binnenlandse Zaken hebben daarom nu beslist om de man terug te halen.

Via een petitie op het internet hadden tienduizenden Spanjaarden al opgeroepen om Pajares weer naar zijn vaderland te brengen. Die reactie stond in schril contrast met de opinie in de Verenigde Staten. Daar hadden heel wat mensen zich uitgesproken tegen een repatriëring, uit vrees dat de ziekte zich daarna ook in de VS zou verspreiden. (Belga/WB)

De Spaanse regering zal een met het ebolavirus besmette burger vanuit West-Afrika overvliegen naar zijn thuisland. Een toestel van de Spaanse luchtmacht zal van Madrid naar Liberia vliegen om de zieke Spaanse geestelijke op te halen. Bij het transport worden de strengste veiligheids-en quarantainemaatregelen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in acht genomen. Dat benadrukt het ministerie van Defensie.Spanje is zo het tweede westerse land, na de Verenigde Staten, dat tijdens de huidige epidemie een besmette burger terughaalt uit de getroffen regio in West-Afrika.De 75-jarige geestelijke Miguel Pajares werkte in een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Daar verzorgde hij onder meer de ziekenhuisdirecteur, die zelf aan de ziekte overleed. Het ziekenhuis werd ondertussen gesloten.Na onderzoek bleek maandag dat de geestelijke ook met het virus besmet was. De Spaanse ministeries van Volksgezondheid, Defensie en Binnenlandse Zaken hebben daarom nu beslist om de man terug te halen. Via een petitie op het internet hadden tienduizenden Spanjaarden al opgeroepen om Pajares weer naar zijn vaderland te brengen. Die reactie stond in schril contrast met de opinie in de Verenigde Staten. Daar hadden heel wat mensen zich uitgesproken tegen een repatriëring, uit vrees dat de ziekte zich daarna ook in de VS zou verspreiden. (Belga/WB)