Eerste Ebola-geval in Senegal, ‘virus muteert erg snel’

De temperatuur van een passagier wordt gemeten op de internationale luchthaven van Monrovia in Liberia © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

In Senegal is een eerste geval van ebola geïdentificeerd. Het land is daarmee het vijfde in West-Afrika waar het virus opduikt. Een en ander doet vrezen voor een verdere, ongecontroleerde verspreiding: de hoofdstad Dakar is immers een belangrijk transportcentrum voor de regio. Volgens wetenschappers muteert het virus bovendien erg snel.

De eerste ebolapatiënt in Senegal is een jonge man uit buurland Guinee. Hij testte positief op het virus en is in quarantaine geplaatst. Dat maakte minister van Gezondheid Awa Marie Coll Seck bekend.

Grenzen

De Guineese gezondheidsdiensten hadden woensdag de ‘verdwijning’ gemeld van ‘een persoon geïnfecteerd door het ebolavirus die zich naar Senegal begaf’, maakte de minister nog bekend.

Volgens Seck was de student al drie weken verdwenen op het moment dat Guinee Senegal over zijn verdwijning informeerde. ‘We zijn momenteel bezig zijn route in kaart te brengen en de mensen terug te vinden met wie hij contact heeft gehad’, zei Seck.

Eerder deze maand sloot Senegal zijn grens met Guinee opnieuw, nadat het dat eerder al had gedaan in april.

Vijfde West-Afrikaans land

Senegal is het vijfde land in West-Afrika waar het ebolavirus bevestigd wordt, na Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. De uitbraak begon in Guinee en is de grootste ooit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ze al aan meer dan 1.500 mensen het leven gekost. Al meer dan 3.000 zijn besmet geraakt, volgens de WHO-balans.

Daarmee blijft het cijfer snel stijgen: een week geleden was het officiële dodental 1427. De organisatie vermoedt dat het werkelijke aantal doden verschillende keren hoger ligt.

Mutatie

Door de grote uitbraak van ebola in het westen van Afrika kunnen wetenschappers bijna in real time de mutaties van het virus volgen. Ze stelden onder meer vast dat het virus erg snel muteert. Dat meldt het internationaal nieuwsagentschap IPS.

Een team wetenschappers van de Universiteit van Harvard en het Broad Institute onderzocht in Sierra Leone 99 ebola-genomen afkomstig van 78 patiënten tijdens de eerste weken van de uitbraak. Het genoom van Ebola is opvallend eenvoudig, het bevat amper zeven genen, terwijl het menselijke genoom er zo’n twintigduizend bevat.

Uit het onderzoek blijkt dat de variant dit jaar meer dan driehonderd genetische verschillen vertoont met de genomen stalen van eerdere uitbraken. Ze konden ook vaststellen dat de huidige uitbraak waarschijnlijk afkomstig is van één menselijke besmetting, die vervolgens werd overgedragen op andere mensen.

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Science.

Transportcentrum

Nu ebola ook in Senegal is aangekomen, wordt gevreesd voor een nog verdere, ongecontroleerde verspreiding. De hoofdstad Dakar is een belangrijk transportcentrum voor de regio.

De WHO vreest dat de huidige epidemie meer dan 20.000 mensen kan treffen. Volgens de organisatie zal het meer dan 370 miljoen euro kosten om de epidemie in te dijken.

Ook in Congo heeft een ebola-uitbraak al doden geëist, maar die is volgens de WHO veroorzaakt door het eten van besmet vlees en zou dus niets te maken hebben met de epidemie in West-Afrika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content