Eerste Democratische presidentsdebat: Hillary tegen allen, en allen tegen de verveling

De plaatsbepaling van CNN: hoe verder een kandidaat van Hillary zit, hoe minder hoog hij scoort in de peilingen © /
Rudi Rotthier

CNN maakte een dag voor het debat de podiumposities van de Democratische presidentskandidaten bekend. Hillary Clinton staat in het midden, en iedereen zal haar onder vuur nemen. Maar bij de Democraten staat er tot dusver een demper op het debat.

Onze correpondent Rudi Rotthier volgt het debat vannacht voor u. U kan het dus minuut per minuut volgen. Het debat begint om 2u30 in de Belgische ochtend en loopt tot 5 uur.

Barack Obama en Joe Biden
Barack Obama en Joe Biden© Reuters

De locatie is Las Vegas, maar het is de vraag of een Democraat op confrontatie zal gokken. In vergelijking met het eindeloze veld van Republikeinse presidentskandidaten, met flapuit Donald Trump aan de leiding in de peilingen, is het bij de Democraten een sobere, saaie bedoening. Tenzij vicepresident Joe Biden op het allerlaatste nippertje opdaagt, zullen er maar vijf kandidaten verschijnen, twee ervan ex-Republikeinen (Jim Webb en Lincoln Chafee), een derde een onafhankelijke (Bernie Sanders), en dus 2 levenslange Democraten (Martin O’Malley, ex-gouverneur van Maryland) en Hillary Clinton, ex-senator, ex-minister van Buitenlandse Zaken, ex-First Lady.

Kon men bij de Republikeinen de uppercuts niet op de vingers van twee handen tellen, bij de Democraten zou het er hoffelijk aan toegaan. De kandidaten zullen zich onthouden van persoonlijke aanvallen, hebben ze beloofd, er zit geen vurige of begenadigde debater tussen, maar in de mate dat het zonder persoonlijk te worden kan, zullen de andere vier natuurlijk proberen koploper Hillary onderuit te halen.

Clinton binnen en buiten

Zij heeft volgens de recentste CBS-peiling 46 procent van de Democratische kiezers achter zich, tegen 27 voor Sanders (Sanders stijgt, Hillary zakte van 60 procent). Joe Biden, die zich nog afvraagt of hij zich kandidaat zal stellen, haalt 16 procent en de anderen zitten dramatisch, net boven of onder 1 procent.

Waar kunnen ze Hillary pijn doen? Met haar e-mailschandaal, maar daar zullen ze het misschien niet eens over hebben, omdat het binnen de partij gezien wordt als de aanvalsstrategie van de Republikeinen. De andere deelnemers aan het Democratisch debat waren allen van in het begin tegen de oorlog in Irak, terwijl senator Hillary Clinton voor die oorlog heeft gestemd. Een vergissing, geeft ze nu toe.

De anderen, of sommige anderen, zijn feller dan zij tegen Wall Street (waar ze financiers heeft), en zijn geloofwaardiger (Sanders bijvoorbeeld) om de kloof tussen arm en rijk te dichten.

Clinton zat fout met Irak, ze is niet samenhangend op binnenlands gebied

Bernie Sanders, die zondag in het politiek programma Meet the Press geïnterviewd werd, herhaalde dat hij geen persoonlijke aanvallen zal lanceren, maar hij benadrukte wel zijn eigen samenhang, waarmee hij zonder een kwaad woord te zeggen toch Hillary bekritiseerde. Clinton heeft wel eens de verschillende zijden van een standpunt verdedigd, en heeft wel eens tijd nodig om tot standpunten te komen. Zo verklaarde ze zich vorige week een tegenstander van het vrijhandelsverdrag TPP, terwijl ze eerder vrijhandelsverdragen hielp onderhandelen, onder meer ook het TPP. Zo verklaarde ze zich tegen Keystone XL, een oliepijnlijn uit Canada, terwijl anderen al veel langer tegen zijn.

Dat wordt, denken analisten, de lijn waarmee de andere kandidaten Hillary zullen aanvallen. Ze zat fout met Irak, ze is niet samenhangend op binnenlands gebied. Beleid van haar echtgenoot, dat ze lang ondersteund heeft, heeft mee geleid tot de huidige inkomenskloof, tot het huidige gevangenisprobleem etc. En hoe kan ze geloofwaardig tegen Wall Street en tegen geld in de politiek praten, als ze er zelf van profiteert, van veel geld in SuperPAC’s en van veel geld van Wall Street.

Hoeveel kijkers haken af?

Martin O’Malley, die van de aanwezige kandidaten een verre derde is in de peilingen, zou de nadruk leggen op zijn verwezenlijkingen in Maryland inzake wapenbeperking en inperking van illegale migratie. Maar verwijzingen naar Maryland zijn gevaarlijk. O’Malley was amper gouverneur af of Baltimore, de grootste stad in de staat, stond in brand.

Een strijd binnen de strijd is de vraag hoeveel mensen zullen afstemmen op dit debat, en hoeveel er zullen afhaken. De Republikeinse debatten haalden over de hele uitzending gemiddeld 24 en bijna 23 miljoen kijkers. CNN hoopt op een kwart van die kijkersaantallen, maar vreest dat vele beginnende kijkers geeuwend zullen afhaken.

Maar er staat zeker wat op het spel. Hillary zal moeten proberen menselijk en niet te ingestudeerd over te komen. Uit haar kamp komen hints dat ze het over haar in armoede opgegroeide moeder zal hebben. Sanders moet wat uit uit zijn linkse cocon breken, en vooral niet-witte kiezers bereiken. De anderen drie moeten indruk maken, zo mogelijk een goede.

Tot ergernis van onder meer O’Malley zullen de Democraten veel minder vaak debatteren dan de Republikeinen.

Partner Content