Eerste arrestaties onder nieuwe veiligheidswet in Hongkong

Een vrouw is het slachtoffer van pepper spray tijdens protesten tegen de nieuwe veiligheidswet in Hongkong, 1 juli 2020. © AFP

In Hongkong zijn woensdag minstens 180 mensen opgepakt, onder wie zeven voor het overtreden van de veiligheidswet. Dat laat de politie weten.

De omstreden nieuwe veiligheidswet voor Hongkong die het Chinese Volkscongres heeft goedgekeurd, stelt strenge straffen op terrorisme, ondermijning van het centraal gezag, streven naar onafhankelijkheid en samenspanning met buitenlandse krachten.

De wet is dinsdag van kracht gegaan en geldt zowel voor inwoners van Hongkong als voor mensen die daar tijdelijk verblijven.

Woensdag werden al zeven mensen opgepakt voor het overtreden van de wet.

Verder werden woensdag nog eens tientallen mensen gearresteerd bij protesten. De politie gebruikte waterkanonnen om demonstranten uiteen te drijven. Ze werden gearresteerd ‘voor deelname aan ongeautoriseerde bijeenkomsten, verstoring van de openbare orde, bezit van aanvalswapens en andere daarmee verband houdende misdrijven’, schreef de politie op haar Twitteraccount.

Partner Content