Een van dé discussiepunten in het begrotingsdebat: moet Europa een eigen defensie hebben?

minister van begroting Sophie Wilmès © belga
Ewald Pironet

De Europese Unie wil meer geld van de lidstaten. Volgens minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) kan dat België ’tot 2,8 miljard euro extra per jaar’ kosten.

‘Als de filosoof naar de maan wijst, kijkt de idioot naar de wijzende vinger’, zo citeerde de Nederlandse Europacolumniste Caroline de Gruyter onlangs een boeddhistisch gezegde. Ze legde het meteen uit: als Europese regeringen blijven focussen op zo laag mogelijke bijdragen aan de Europese Unie, in plaats van op wat Europa werkelijk nodig heeft, dan kijken ze niet naar de maan maar naar de vinger.

Vandaag woedt het debat over de komende meerjarenbegroting (2021 – 2027) van de Europese Unie en dit keer gaat het extra hard. Want met de brexit verlaat een belangrijke geldschieter de EU en de vraag is wie dat gat zal dichten. Bovendien wil de Europese Commissie een groter budget voor extra beleid. Dat zal België geld kosten: volgens minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) ’tot 2,8 miljard euro extra per jaar’. Veel geld voor een land waar de overheidsfinanciën een permanente kopzorg zijn.

Het wordt een van dé discussiepunten in het begrotingsdebat: moet Europa een eigen defensie hebben?

De Europese begroting voor dit jaar gaat over een totaalbedrag van 142,8 miljard euro. Duitsland stort daar met 29,5 miljard de grootste som voor aan de EU, gevolgd door Frankrijk (21,9 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (18,2 miljard). België betaalt 6,2 miljard. Na de brexit zal de EU dus 18,2 miljard of meer dan 12 procent minder aan ontvangsten hebben. Dat is slechts één kant van het verhaal, want de EU geeft ook geld aan de lidstaten. De Britten krijgen zo’n 10 miljard. Dat betekent dat ze netto 8 miljard bijdroegen aan de EU. Dat is het gat dat na de brexit ontstaat in de EU-begroting.

Het vertrek van de Britten zou kunnen worden aangegrepen om te saneren in de Europese uitgaven, maar dat ligt heel moeilijk: geen enkele lidstaat wil dat er gesnoeid wordt in de subsidies die ze van de EU krijgt. Om de brexit op te vangen, moet België 400 miljoen meer bijdragen. En dat bedrag zal nog oplopen, want de Europese Commissie wil een groter deel van de meerjarenbegroting, onder meer voor een Europees veiligheidsbeleid. Vandaag zit Europa onder de NAVO-paraplu, waaraan, tot grote onvrede van de VS, alle Europese landen te weinig bijdragen. Het wordt een van dé discussiepunten in het begrotingsdebat: moet Europa een eigen defensie hebben? Een Europees migratiebeleid heeft de Unie overigens zeker dringend nodig. Dat het daaraan ontbreekt, merken we dagelijks.

Volgens Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‘kost de EU de burger een kop koffie per dag’, een factcheck van NRC Handelsblad kwam zelfs maar aan 72 eurocent of een halve kop koffie per dag. Dat wil niet zeggen dat de EU niet efficiënter zou kunnen of dat de subsidiepolitiek niet op de schop hoeft. De subsidies aan de landbouw zijn al sterk verminderd, maar moet die post 30 procent van de EU-begroting blijven opeisen? Ook daarover zal worden gediscussieerd. ‘Als dat landbouwbeleid opnieuw genationaliseerd wordt, is dat een budgettair geschenk voor België’, zegt begrotingsexpert Herman Matthijs (VUB en UGent).

Met de brexit verlaat een belangrijke geldschieter de EU en de vraag is wie dat gat zal dichten

Europa blijft in de ogen van veel burgers een geldverslindend monster. De Brusselse zelfbedieningscultuur blijkt moeilijk uit te roeien, getuige de recente flitspromotie van de kabinetschef van Juncker, Martin Selmayr, tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. De Franse krant Libération bracht het nieuws uit en sprak van ‘een staatsgreep’. ‘De EU wordt steeds Belgischer’, tweette De Tijd-columnist Rik Van Cauwelaert daarop, want inderdaad: onze politici zorgen ook goed voor de carrières van hun kabinetschefs.

Ander voorbeeld: de prepensioenregeling van ex-EU-commissarissen zou nog lucratiever worden. Een afscheidnemende commissaris zou niet twee maar drie tot vijf jaar 40 tot 65 procent van zijn salaris ontvangen, of pakweg 8400 tot 13.500 euro onbelast per maand. Plus dienstwagen met chauffeur en twee assistenten. Met zulke praktijken, die ook door het Europees Parlement worden geduld, jaagt de EU de burger tegen zich in het harnas.

Volgend jaar worden er Europese parlementsverkiezingen gehouden van 23 tot 26 mei. Bij ons is er opkomstplicht en zal er op 26 mei ook worden gekozen voor de deelstaatparlementen – en wellicht ook voor het federale parlement. Elders in Europa, waar die opkomstplicht niet bestaat, zal niet eens de helft van de stemgerechtigden komen opdagen. Toch zal er de komende tijd nog hevig gediscussieerd worden over de Europese meerjarenbegroting en de bijdragen van de lidstaten. Maar hopelijk wordt er ook verder nagedacht over het Europese project. Zodat we niet alleen kijken naar de vinger, maar ook en vooral naar de maan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content