Een miljoen baby’s na 25 jaar Erasmus

© reuters

Een op de vier Erasmus-studenten heeft zijn huidige partner tijdens het verblijf in het buitenland ontmoet. Zo heeft het Europese uitwisselingsprogramma bijgedragen tot een miljoen baby’s sinds de start in 1987.

Een op de vier Erasmus-studenten heeft zijn partner ontmoet tijdens zijn verblijf in het buitenland. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. Het Europese uitwisselingsprogramma heeft zelfs bijgedragen tot de geboorte van ongeveer een miljoen baby’s sinds de lancering ervan in 1987.

Een derde koppels gemengde nationaliteit

Naast het verbeteren van de ondernemingszin, mobiliteit en de vreemde talenkennis, heeft het Erasmus-programma gevolgen voor de privélevens van de studenten. Volgens een studie, openbaar gemaakt door de Europese Commissie, heeft 27 procent van de voormalige Erasmus-studenten zijn of haar huidige partner tijdens het verblijf in het buitenland leren kennen.

Globaal gezien bevordert het uitwisselingsprogramma koppels van gemengde nationaliteiten. Het gaat daarbij namelijk om een derde (33 procent) van de vroegere uitwisselingsstudenten, tegenover slechts 13 procent van die studenten die nooit naar het buitenland trokken voor hun studies.

Buitenlandervaring belangrijk op arbeidsmarkt

Toch is het vooral op de arbeidsmarkt dat de Erasmus-studenten het verschil maken. De ervaring in het buitenland is vaak doorslaggevend voor de werkgever en draagt bij tot de ontwikkeling van nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen en probleemoplossend denken.

Zowat 64 procent van de bevraagde werkgevers meent dat die buitenlandervaring belangrijk is om aangenomen te worden. Een groot verschil met de 37 procent bij een studie in 2007.

10 procent naar buitenland

Volgens de gegevens van de Europese Commissie trekt ongeveer 10 procent van de Europese jongeren in het kader van hun studies naar het buitenland. Dat dankzij publieke- en privésteun. Ongeveer 5 procent van die studenten kan rekenen op een Erasmus-beurs.

De enquête van de Commissie werd in 34 landen gevoerd. Daarbij werden bijna 80.000 antwoorden verzameld van zowel studenten als ondernemingen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content