Dat zegt hij in een documentaire die zondag uitgezonden werd op de Russische televisie. Het is vandaag dag op dag een jaar geleden dat een meerderheid van de bevolking van de Krim zich in een omstreden referendum uitsprak voor aanhechting bij Rusland.

Kernwapens

Gevraagd of het Kremlin bereid zou zijn geweest om zijn nucleaire wapens in paraatheid te brengen, antwoordde Vladimir Poetin bevestigend. 'We waren klaar om dat te doen.'

De Russische leider zei nog dat hij de Verenigde Staten en Europa gewaarschuwd heeft niet betrokken te geraken en beschuldigde hen er ook van achter de verdrijving van de vroegere Oekraïense president Viktor Janoekovitsj te zitten.

Soldaten

Overigens profileerde Poetin zich in de documentaire sterk als de redder van de Krim, die zijn troepen inzette om verder 'bloedvergieten' te voorkomen en die, voor de val van Janoekovitsj, absoluut niet de intentie had om de regio in te lijven. 'We moesten onze militaire aanwezigheid in de Krim versterken om (...) een referendum zonder bloedvergieten mogelijk te maken', luidde het.

Vladimir Poetin, president van Rusland, Reuters
Vladimir Poetin, president van Rusland © Reuters

Het aantal Russische soldaten in de Krim lag volgens Poetin ook nooit hoger dan 'de toegelaten 20.000 manschappen' waarover met Oekraïne een akkoord was bereikt.

Acht maanden

Volgens de televisiezender Rossia 1, die de reportage uitzond, nam het draaien van de bijna drie uur durende documentaire acht maanden in beslag. Wanneer het interview met de Russische president is opgenomen, werd niet bekendgemaakt.

Poetin is sinds 5 maart niet meer in het openbaar verschenen. Er gaan intussen geruchten dat hij erg ziek is, maar het Kremlin ontkent dat.

'Krim blijft Russisch'

In een interview met de BBC zei de eerste minister van de Krim, Sergei Aksyonov, dat het schiereiland is teruggekeerd naar Rusland en nooit meer deel van Oekraïne zal zijn. Hij noemde de annexatie van de Krim door Rusland een 'democratische daad'. (Belga/KVDA)

Dat zegt hij in een documentaire die zondag uitgezonden werd op de Russische televisie. Het is vandaag dag op dag een jaar geleden dat een meerderheid van de bevolking van de Krim zich in een omstreden referendum uitsprak voor aanhechting bij Rusland.Gevraagd of het Kremlin bereid zou zijn geweest om zijn nucleaire wapens in paraatheid te brengen, antwoordde Vladimir Poetin bevestigend. 'We waren klaar om dat te doen.' De Russische leider zei nog dat hij de Verenigde Staten en Europa gewaarschuwd heeft niet betrokken te geraken en beschuldigde hen er ook van achter de verdrijving van de vroegere Oekraïense president Viktor Janoekovitsj te zitten. Overigens profileerde Poetin zich in de documentaire sterk als de redder van de Krim, die zijn troepen inzette om verder 'bloedvergieten' te voorkomen en die, voor de val van Janoekovitsj, absoluut niet de intentie had om de regio in te lijven. 'We moesten onze militaire aanwezigheid in de Krim versterken om (...) een referendum zonder bloedvergieten mogelijk te maken', luidde het. Het aantal Russische soldaten in de Krim lag volgens Poetin ook nooit hoger dan 'de toegelaten 20.000 manschappen' waarover met Oekraïne een akkoord was bereikt. Volgens de televisiezender Rossia 1, die de reportage uitzond, nam het draaien van de bijna drie uur durende documentaire acht maanden in beslag. Wanneer het interview met de Russische president is opgenomen, werd niet bekendgemaakt. Poetin is sinds 5 maart niet meer in het openbaar verschenen. Er gaan intussen geruchten dat hij erg ziek is, maar het Kremlin ontkent dat.In een interview met de BBC zei de eerste minister van de Krim, Sergei Aksyonov, dat het schiereiland is teruggekeerd naar Rusland en nooit meer deel van Oekraïne zal zijn. Hij noemde de annexatie van de Krim door Rusland een 'democratische daad'. (Belga/KVDA)