In een mededeling benadrukt Gary Cohn dat het voor hem 'een eer' was om zijn land te mogen dienen. Trump dankt Cohn dan weer voor zijn bijdrage aan de 'historische belastingverlagingen en -hervormingen'.

Over de reden van het ontslag van Cohn, een gewezen topman van de zakenbank Goldman Sachs, wordt geen mededeling gegaan. Maar het was bekend dat Cohn een tegenstander is van de invoerheffingen op staal en aluminium, die Trump wenst in te voeren. Cohn had namelijk geargumenteerd dat tegenmaatregelen van de andere landen nadelige gevolgen zouden hebben voor de Amerikaanse bedrijven.

Als gevolg van dat meningsverschil waren de voorbije dagen in de Amerikaanse media al speculaties verschenen over een terugtreden van Cohn. Het feit dat het ontslag er nu effectief komt, wijst er mogelijk op dat Trump zijn harde lijn absoluut wil aanhouden.

Meerdere waarnemers hebben nochtans gewaarschuwd dat Trump met zijn invoerheffingen een handelsoorlog dreigt te ontketenen.

Met Cohn verdwijnt bovendien een van de laatste voorstanders van internationale vrijhandel uit Trumps entourage. Dat kan ook gevolgen hebben voor de lopende onderhandelingen met de buurlanden Mexico en Canada over het vrijhandelsakkoord.

In een mededeling benadrukt Gary Cohn dat het voor hem 'een eer' was om zijn land te mogen dienen. Trump dankt Cohn dan weer voor zijn bijdrage aan de 'historische belastingverlagingen en -hervormingen'. Over de reden van het ontslag van Cohn, een gewezen topman van de zakenbank Goldman Sachs, wordt geen mededeling gegaan. Maar het was bekend dat Cohn een tegenstander is van de invoerheffingen op staal en aluminium, die Trump wenst in te voeren. Cohn had namelijk geargumenteerd dat tegenmaatregelen van de andere landen nadelige gevolgen zouden hebben voor de Amerikaanse bedrijven. Als gevolg van dat meningsverschil waren de voorbije dagen in de Amerikaanse media al speculaties verschenen over een terugtreden van Cohn. Het feit dat het ontslag er nu effectief komt, wijst er mogelijk op dat Trump zijn harde lijn absoluut wil aanhouden. Meerdere waarnemers hebben nochtans gewaarschuwd dat Trump met zijn invoerheffingen een handelsoorlog dreigt te ontketenen. Met Cohn verdwijnt bovendien een van de laatste voorstanders van internationale vrijhandel uit Trumps entourage. Dat kan ook gevolgen hebben voor de lopende onderhandelingen met de buurlanden Mexico en Canada over het vrijhandelsakkoord.