Wereldwijd heerst er paniek over de ebolacrisis die West-Afrika in zijn greep heeft. Reizigers van en naar de regio en willekeurige zwarte burgers: allemaal worden ze gestigmatiseerd. Maar de angst voor de dodelijke ziekte heeft een nieuw hoogtepunt bereikt nu het ebola-vrije Oost-Afrikaanse Rwanda maatregelen neemt tegen toeristen uit de Verenigde Staten en Spanje. Beide landen hebben te maken met een handjevol ebolapatiënten.

Medische toestand

Reizigers die in de loop van de 22 dagen voor hun bezoek aan Rwanda in Guinea, Liberia, Sierra Leone of Senegal geweest zijn, wordt de toegang tot het land reeds geweigerd. Vanaf heden vervoegen de VS en Spanje het lijstje: wie die landen de afgelopen 22 dagen bezocht, wordt gecontroleerd.

De Amerikaanse ambassade verklaart op de website dat het Rwandese ministerie van Gezondheid op 19 oktober de nieuwe screeningvereisten heeft ingevoerd. De reizigers wordt gevraagd hun medische toestand mee te delen voor ze het land binnengaan - of ze nu symptomen vertonen of niet. Dat kan telefonisch tussen 7u 's morgens en 8u 's avonds.

4.200 kilometer van ebola verwijderd

Maar wat misschien nog een grotere bevestiging van de stigmatisering inzake ebola is, is de weigering van twee uitwisselingsstudenten op een basisschool in het Amerikaanse New Jersey. Het ging daarbij over Rwandezen. Het ebola-vrije Rwanda bevindt zich trouwens bijna 4.200 kilometer van het dichtstbijzijnde getroffen land.

Wereldwijd heerst er paniek over de ebolacrisis die West-Afrika in zijn greep heeft. Reizigers van en naar de regio en willekeurige zwarte burgers: allemaal worden ze gestigmatiseerd. Maar de angst voor de dodelijke ziekte heeft een nieuw hoogtepunt bereikt nu het ebola-vrije Oost-Afrikaanse Rwanda maatregelen neemt tegen toeristen uit de Verenigde Staten en Spanje. Beide landen hebben te maken met een handjevol ebolapatiënten.Reizigers die in de loop van de 22 dagen voor hun bezoek aan Rwanda in Guinea, Liberia, Sierra Leone of Senegal geweest zijn, wordt de toegang tot het land reeds geweigerd. Vanaf heden vervoegen de VS en Spanje het lijstje: wie die landen de afgelopen 22 dagen bezocht, wordt gecontroleerd.De Amerikaanse ambassade verklaart op de website dat het Rwandese ministerie van Gezondheid op 19 oktober de nieuwe screeningvereisten heeft ingevoerd. De reizigers wordt gevraagd hun medische toestand mee te delen voor ze het land binnengaan - of ze nu symptomen vertonen of niet. Dat kan telefonisch tussen 7u 's morgens en 8u 's avonds.Maar wat misschien nog een grotere bevestiging van de stigmatisering inzake ebola is, is de weigering van twee uitwisselingsstudenten op een basisschool in het Amerikaanse New Jersey. Het ging daarbij over Rwandezen. Het ebola-vrije Rwanda bevindt zich trouwens bijna 4.200 kilometer van het dichtstbijzijnde getroffen land.