Ebola-symptomen in Zuid-Soedan stellen dokters voor raadsel

Ziekenhuis Juba, Zuid-Soedan © Reuters

Minstens 10 personen zijn dit jaar al overleden in Zuid-Soedan aan een mysterieuze ziekte die dezelfde symptomen vertoont als ebola.

In Zuid-Soedan zijn dit jaar al minstens tien mensen om het leven gekomen door een mysterieuze ziekte die erg lijkt op ebola, bericht het nieuwsagentschap IRIN. De symptomen – bloedingen, koorts en overgeven – lopen erg gelijk, maar testen tonen dat het om een andere aandoening gaat. Medische hulpverleners staan voor een raadsel.

De ziekte wordt niet veroorzaakt door een virus, maar zou verspreid worden door muggen of vliegen. Voorlopig zijn er geen bewijzen dat de ziekte overgedragen wordt van persoon tot persoon, bevestigt het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Een grote uitbraak, zoals de ebola-epidemie in 2014 in Guinee, Sierra Leone en Liberia, lijkt dus nog niet meteen aan de orde.

Al zijn er sinds december volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Zuid-Soedan 51 gevallen gerapporteerd van het zogenoemde undiagnosed haemorrhagic fever syndrome, waarvan 10 personen overleden.

Geen ebola of zika

Bovendien tekenden de WHO afgelopen jaar, tussen augustus en november 2015, 469 patiënten op in de buurt van de grensregio Darfoer. 129 personen stierven. Jongeren lijken het grootste risico te lopen om slachtoffer te worden: 74,5 procent van de getroffenen is 20 jaar of jonger.

Op dit moment worden 33 bloedstalen onderzocht in WHO-labo’s in Oeganda, Senegal en Zuid-Afrika. Vijf daarvan bleken positief voor het o’nyong-nyongvirus, drie op chikungunya en in één geval ging het om dengue. ‘Verdere testen zullen hopelijk meer duidelijkheid brengen.’ Al kunnen de wetenschappers ook ebola en zika uitsluiten. ‘Alle bloedstalen testten hierop negatief.’

Geen geld voor gezondheidszorg

In Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, brak eind 2013 een burgeroorlog uit tussen de troepen van president Salva Kiir en de rebellen die trouw zijn aan vicepresident Riek Machar. Er kwamen tienduizenden mensen om het leven en zo’n 2,3 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Onder internationale druk ondertekenden beide partijen in augustus vorig jaar een vredesakkoord, waarbij onder meer een ontwapening en demobilisatie overeengekomen werd. Desondanks berichten de VN-Veiligheidsraad over een voortdurende bewapening door beide partijen.

In deze context is het erg moeilijk werken, aldus Rohit Chitale van het CDC. ‘Het gezondheidssysteem in Zuid-Soedan mist financiële middelen.’ In 2013 gaf het land slechts 4 procent van zijn bbp uit aan de gezondheidheidszorg, wereldwijd het achtste laagste cijfer, blijkt uit gegevens van de Wereldbank. Het nationale budget uitgekend voor 2016 voorziet tien keer meer middelen voor defensie dan voor gezondheid. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content