Ebola mogelijk seksueel overdraagbaar na genezing

© reuters

Wie ebola overleefde moet zich onthouden van alle vormen van seks of op zijn minst telkens een condoom gebruiken ’tot er meer informatie is’. Het virus zou ook nadat het uit het bloed verdwenen is, seksueel overdraagbaar zijn.

Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Liberia al gelijkaardige richtlijnen uitstuurden, sluit nu ook het Amerikaans Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) zich daarbij aan: wie ebola overleefd heeft, moet zich nu voor onbepaalde tijd onthouden van alle vormen van seks of op zijn minst telkens een condoom gebruiken. Dat in plaats van gedurende drie maanden zoals eerst gevraagd werd, nu ’tot er meer informatie beschikbaar is’.

175 dagen na symptomen

Een man in Liberia die genezen verklaard werd, droeg het ebola-virus vele maanden later seksueel over aan zijn vriendin. Toen de man 175 dagen na de eerste symptomen een spermastaal voor onderzoek indiende, bleek daar nog genetisch materiaal van het virus in te zitten. Dat is 74 dagen langer dan ooit eerder gevonden bij iemand die de ziekte overleefde.

De genetische streng van het virus die bij zijn besmette vriendin gevonden werd, werd vergeleken met andere strengen van het virus in het sperma van de man en in bloedstalen die eerder genomen werden van mensen met wie hij contact had toen hij nog ziek was. Al die stalen stemden op verschillende belangrijke punten overeen. Onderzoekers bij het CDC trachten bovendien te achterhalen of de spermastaal behalve onschadelijk genetisch materiaal of RNA ook het besmettelijke virus bevatte.

Het virus kan dus vermoedelijk seksueel worden overgedragen, maar zolang het onderzoek loopt, staat niets vast. Experten aangehaald door de New York Times menen dat seksuele overdracht van ebola zeldzaam zal zijn. Toch ‘kan het niet worden uitgesloten’, aldus het CDC op de Amerikaanse nieuwssite: een gelijkaardig virus, marburg, zou ook seksueel overgedragen zijn geweest.

Tests beschikbaar maken

De WHO, het CDC en het ministerie van Gezondheid in Sierra Leone plannen nu een studie bij wie ebola overleefde. Daarmee willen ze uitzoeken hoe lang verschillende lichaamsvochten zoals sperma, urine en borstmelk het virus nog kunnen bevatten als het al uit het bloed verdwenen is. Die tijdspanne verschilde bij een kleine groep die reeds bestudeerd werd. ‘Het probleem is, dat we nog geen groot aantal gevallen hebben geanalyseerd’, verklaart onderzoeker bij het CDC Stuart Nichol tegenover New York Times.

Philip Ireland, een dokter uit Liberia die het virus opliep toen hij in een medisch centrum in de hoofdstad Monrovia werkte, zegt tegen de krant dat ‘alle overlevenden de kans moeten krijgen om uit te zoeken of hun lichaamsvochten nog sporen van ebola bevatten of niet’. ‘Tests moeten beschikbaar worden gemaakt en dat haast gratis.’ Bruce Aylward van de WHO beaamt het belang daarvan en zegt aan New York Times dat het agentschap de haalbaarheid van zo’n programma onderzoekt: ‘Het is een slimme zet.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content