Dat zei ze in verschillende tv-interviews die ze via Skype van bij haar thuis gaf.

Kaci Hickox keerde vrijdag terug uit Sierra Leone, waar ze voor Artsen zonder Grenzen had gewerkt. Ze werd drie uur in de luchthaven van Newark vastgehouden en vervolgens, omdat ze koorts zou gehad hebben (wat ze ontkent, de temperatuurscanner werkte volgens haar niet, en dat werd bij latere metingen ook bevestigd), werd ze volgens de nieuwe richtlijnen van de staat New Jersey overgebracht naar een isolatietent in een ziekenhuis, zonder bvb. douche.

Voor iemand die langdurig in het buitenland had verbleven en uitkeek naar het terugzien van vrienden en familie, was het geen lol, maar Hickox vond het ook onrechtmatig. En dat liet ze per telefoon blijken.

Nadat een ebolatest negatief bleek, en ze blijvend koortsvrij was, werd ze maandag "vrijgelaten" om terug te keren naar haar thuisstaat, Maine.

Daar legde de gouverneur haar een "vrijwillig huisarrest" op.

Zelfmonitoring

Hickox kondigde in de tv-interviews aan dat ze zich tot donderdagochtend aan dat "vrijwillige huisarrest" zal houden, maar dat ze daarna de deur uitgaat. Als de staat het huisarrest oplegt, zal ze daartegen beroep aantekenen. Volgens CNN zal de staat haar inderdaad de quarantaine opleggen, tot 21 dagen nadat ze op 21 oktober haar laatste patiënt zag.

Begrijpt ze niet dat mensen bezorgd zijn, vroegen interviewers. "Neen", zei ze, "We moeten ons houden aan wat de wetenschap heeft geleerd, en dat is dat zelfmonitoring het beste werkt. En dat doe ik: ik houd in de gaten of ik koorts heb. En ik voel me kiplekker. Het is behalve wetenschappelijk ook juridisch niet juist me op te sluiten. Ik ben geen risico voor andere mensen en ik zal niet toegeven aan pestgedrag van degenen die me nodeloos willen opsluiten." Quarantaine en huisarrest werken stigmatiserend, vindt ze, en zullen het nog moeilijker maken om vrijwilligers te vinden die naar Afrika gaan werken.

Zelf heeft ze plannen om naar Afrika terug te keren.

(RR)

Dat zei ze in verschillende tv-interviews die ze via Skype van bij haar thuis gaf. Kaci Hickox keerde vrijdag terug uit Sierra Leone, waar ze voor Artsen zonder Grenzen had gewerkt. Ze werd drie uur in de luchthaven van Newark vastgehouden en vervolgens, omdat ze koorts zou gehad hebben (wat ze ontkent, de temperatuurscanner werkte volgens haar niet, en dat werd bij latere metingen ook bevestigd), werd ze volgens de nieuwe richtlijnen van de staat New Jersey overgebracht naar een isolatietent in een ziekenhuis, zonder bvb. douche. Voor iemand die langdurig in het buitenland had verbleven en uitkeek naar het terugzien van vrienden en familie, was het geen lol, maar Hickox vond het ook onrechtmatig. En dat liet ze per telefoon blijken.Nadat een ebolatest negatief bleek, en ze blijvend koortsvrij was, werd ze maandag "vrijgelaten" om terug te keren naar haar thuisstaat, Maine. Daar legde de gouverneur haar een "vrijwillig huisarrest" op.Hickox kondigde in de tv-interviews aan dat ze zich tot donderdagochtend aan dat "vrijwillige huisarrest" zal houden, maar dat ze daarna de deur uitgaat. Als de staat het huisarrest oplegt, zal ze daartegen beroep aantekenen. Volgens CNN zal de staat haar inderdaad de quarantaine opleggen, tot 21 dagen nadat ze op 21 oktober haar laatste patiënt zag.Begrijpt ze niet dat mensen bezorgd zijn, vroegen interviewers. "Neen", zei ze, "We moeten ons houden aan wat de wetenschap heeft geleerd, en dat is dat zelfmonitoring het beste werkt. En dat doe ik: ik houd in de gaten of ik koorts heb. En ik voel me kiplekker. Het is behalve wetenschappelijk ook juridisch niet juist me op te sluiten. Ik ben geen risico voor andere mensen en ik zal niet toegeven aan pestgedrag van degenen die me nodeloos willen opsluiten." Quarantaine en huisarrest werken stigmatiserend, vindt ze, en zullen het nog moeilijker maken om vrijwilligers te vinden die naar Afrika gaan werken. Zelf heeft ze plannen om naar Afrika terug te keren.(RR)