E-mails tonen belangenvermenging tussen Clinton Foundation en minister Clinton

Hillary Clinton met topmedewerker Huma Abedin © REUTERS
Rudi Rotthier

Uit nieuwe e-mails die het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijgegeven, blijkt dat het waterdicht beschot tussen de Clinton Foundation en Hillary Clinton als minister niet helemaal zo waterdicht is. Ten minste enkele keren zocht de Foundation gunsten van het ministerie.

Dat kwam aan het licht nadat Judicial Watch, een conservatieve organisatie, onder de wet op vrijheid van informatie 296 bladzijden van het ministerie van Buitenlandse Zaken wist los te peuteren. Daarbij 44 mailuitwisselingen die voordien niet bekend waren, wat het totaal aantal werk-e-mails die Hillary Clinton niet vrijgaf nu op 171 brengt, aldus de groep. De mails slaan op de periode 2009-2013 toen Clinton werkt als minister van Buitenlandse Zaken.

Twee mailuitwisselingen tonen een wirwar van belangen en een belangenvermenging. Overigens: in geen van die twee mail-conversaties komt Clinton rechtstreeks tussen, maar wel haar twee naaste medewerkers op het ministerie, Cheryl Mills en Huma Abedin.

Ze stonden in contact met Doug Band, topman van de Clinton Foundation, het fonds waarmee de Clintons allerlei projecten rond de wereld financieren, onder meer rond aids en vrouwenrechten.

Bij haar aantreden als minister in januari 2009 had Hillary Clinton beloofd dat ze zich volledig zou terugtrekken uit de Foundation, die vaak opereert met geld dat grote buitenlandse donoren schenken, daarbij Saudi-Arabië, een land dat doorgaans niet met de strijd tegen aids en voor vrouwenrechten wordt geassocieerd.

In datzelfde jaar 2009, blijkt nu, vroeg Band aan Abedin en Mills om een rijke Nigeriaans-Libanese geldschieter van de Foundation in contact te brengen met de “belangrijkste persoon” van het ministerie inzake Libanon. Band gaf aan dat Gilbert Chagoury “een sleutelfiguur is daar en voor ons en is geliefd in Libanon”. Hij wilde op hoog niveau praten over zijn belangen in Libanon.

Chagoury is een persoonlijke vriend van ex-president Bill Clinton, en heeft volgens de publieke informatie van de Foundation ‘1 tot 5 miljoen’ dollar geschonken aan de Clinton Foundation. Hij heeft volgens Judicial Watch zelfs 1 miljard beloofd voor het Clinton Global Initiative. De man was, nog altijd volgens Judicial Watch, in 2000 in Zwitserland veroordeeld wegens witwaspraktijken. Hij had daarna een regeling getroffen.

‘Beter dat jij hem belt’

Abedin suggereerde de Amerikaanse ambassadeur in Libanon, Jeffrey Feltman, als gesprekspartner. “Ik ben zeker dat hij hem kent. Ik zal met jeff praten”.

Band: “Beter dat jij hem belt. Nu verkieslijk. Dit is heel belangrijk. Ik ben zeker dat hij wakker is”.

In datzelfde jaar 2009 verzocht Band Abedin en Mills om “een gunst” voor een medewerker die meegereisd was op een trip van de Clinton Foundation naar Haïti. De medewerker zocht een baan op het ministerie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Over wie het gaat is niet duidelijk, omdat het ministerie de persoonlijke gegevens in de vrijgegeven mails heeft gecensureerd. Maar Band argumenteert dat het “belangrijk is het verzoek te behandelen”.

Abedin repliceerde: “We hebben hem op de radar. De personeelsdienst heeft hem opties gestuurd”.

Vernietigde mails

Dit alles kadert in het zogenaamde e-mailschandaal van de huidige Democratische presidentskandaat Hillary Clinton.

Als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte ze, tegen de regels in, haar eigen mailsysteem met eigen server. Toen het ministerie haar mails opvroeg voor archivering, vernietigde ze ongeveer de helft en gaf ze 30.000 mails wel door. De andere, argumenteerde ze, waren privé en hadden te maken met onder meer yoga-afspraken en huwelijksinvitaties.

De FBI onderzocht haar gebruik van een privésysteem op criminele feiten, ontdekte niets strafbaars, maar noemde de mail-situatie wel “extreem onvoorzichtig”.

Maar dat gaat over de vrijgegeven mails.

Anderen, en onder meer Judicial Watch, proberen zoveel mogelijk van de vernietigde mails openbaar te maken, wat soms kan omdat ze in mailverkeer opduiken met afzenders of bestemmelingen. En dus al minstens 171 van die vernietigde mails blijken verband te houden met haar werk.

Volgens Tom Fitton, hoofd van Judicial Watch, heeft Clinton die mails vernietigd om te verbergen dat ze haar belofte over een waterdicht beschot tussen haar ministerpost en de Foundation had gebroken.

Integendeel, verklaarde hij aan The New York Times, Buitenlandse Zaken en de Clinton Foundation “werkten hand in hand in termen van politiek en donoren. Er was geen onderscheid tussen de twee onder mevrouw Clinton, en dat was in tegenspraak met haar beloftes”.

De mails tonen volgens Judicial Watch ook dat de bankMorgan Stanley, een belangrijke geldschieter van de politieke campagnes van de Clintons, grote toegang kreeg tot de minister.

Om het nog complexer te maken. De genoemde Doug Band is niet alleen een topfiguur van de Clinton Foundation, hij werkt ook als persoonlijke assistent van ex-president Bill Clinton. En Huma Abedin werkte niet alleen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, ze had daarnaast nog 3 functies.

De Clinton-campagne ontkent dat de mails wijzen op iets onbetamelijks. Donald Trump, daarentegen, sprak van potentieel illegaal gedrag, met “pay for play”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content