Duurste diamant ooit geveild

Blue Moon of Joséphine © Reuters
Piet Swimberghe

Een spectaculaire blauwe diamant van 12,03 karaat is op een veiling van Sotheby’s in Genève verkocht voor 48,46 miljoen dollar (zo’n 45 miljoen euro), inclusief veilingkosten. Nooit eerder werd zoveel betaald voor een diamant.

Op 11 november had de beau monde een afspraak bij Sotheby’s in Genève waar een exquise collectie juwelen en diamanten werd aangeboden. De topper is de nieuwe wereldrecordprijs voor een diamant in veiling. De “Blue Moon of Joséphine” is goed voor 48,46 miljoen dollar (zowat 45 miljoen euro).

Het vorige record, eveneens bij Sotheby’s in Genève, stamt uit 2010. Het ging om de veiling van de “Graff Pink”, verkocht voor 46,2 miljoen dollar. Het record werd dus ruim overschreden met de Blue Moon of Joséphine, die opgedolven werd uit een Zuid-Afrikaanse mijn. De Blue Moon werd verworven door een verzamelaar uit Hong Kong. Het gaat ook om een unieke steen van topkwaliteit.

De belangstelling voor dit soort unica is groot. Op de veiling werden tal van mooie prijzen betaald, ook voor antieke juwelen. Zo werd er een prachtige tiara van Cartier geveild voor bijna 800.000 dollar. Deze tiara heeft bovendien wonderbaarlijk verhaal, want het stuk ontsnapte aan de ondergang van de RMS Lustiana die in 1915 door een Duitse onderzeeboot werd getorpedeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content