Duterte heeft er spijt van dat hij Obama ‘hoerenzoon’ noemde

De Filipijnse president Rodrigo Duterte © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft er spijt van dat hij zijn Amerikaanse amtbsgenoot Barack Obama heeft beledigd. Duterte noemde Obama een “hoerenzoon”, waarop de Amerikaanse president besliste om een ontmoeting met zijn collega in Laos af te zeggen.

Duterte had Obama een “hoerenzoon” genoemd en gezegd dat hij enkel verantwoording moet afleggen aan het Filipijnse volk, nadat Obama verklaarde dat hij het tijdens het geplande gesprek met Duterte wilde hebben over de mensenrechtensituatie op de Filipijnen, en de manier waarop het land omgaat met drugsdealers en de buitengerechtelijke executies wilde aankaarten.

“De directe aanleiding van mijn harde commentaren waren bepaalde vragen van de pers die mij bezorgd en bedroefd maakten, en we betreuren dat het leek dat het om een persoonlijk aanval ging tegen de Amerikaanse president”, aldus Duterte in een mededeling. “Onze delegaties zijn akkoord gegaan dat de bilaterale ontmoeting tussen onze twee naties uitgesteld is, in het licht van de problemen waaraan we nog moeten werken”, aldus Manilla nog.

De 71-jarige Duterte is omstreden omdat hij zijn gewelddadige strijd tegen drugsdealers in de stad Davao, waar hij jarenlang burgemeester was, wil uitbreiden naar de rest van het land. Hij heeft er onder meer openlijk toe opgeroepen drugshandelaars om te brengen.

Mensenrechtenorganisaties verwijten Duterte dat hij doodseskaders duldt.

‘Wie denkt hij wel dat hij is?’

De ontmoeting met Barack Obama was gepland voor vandaag dinsdag in Laos, waar de top van ASEAN-landen doorgaat (Zuid-Oost-Aziatische landen). In aanloop naar de top in Laos stond Duterte in Manila de pers te woord, en dat ging, volgens Associated Press, als volgt. “Wie denkt hij wel dat hij is? Ik ben geen Amerikaanse marionet. Ik ben de president van een soeverein land. We zijn allang geen kolonie meer. Ik heb geen enkele meester behalve het Filipijnse volk. Niemand, en dan ook niemand. Je moet respectvol zijn. Gooi me niet gewoon vragen toe. ‘Putang ina‘. Ik zal je die vloek toesturen tijdens dat forum”. Putang ina, aldus AP, staat in Tagalog voor “son of a bitch” of “hoerenzoon”.

‘Kleurrijk figuur’

“De campagne tegen drugs zal voortgaan”, ging de president verder. “Velen zullen sterven tot de laatste verkoper van de straten is verdwenen. Tot de laatste drugsproducent gedood is, zullen we doorgaan”. Obama mag hem niet zonder eerbied bejegenen, aldus nog Duterte: “Als je me dat aandoet, zullen we in de modder rollen als varkens”.

Obama reageerde eerst door Duterte een “kleurrijk figuur” te noemen. “We erkennen dat drugshandel een plaag is in de Filipijnen en over de wereld. Maar we zullen altijd benadrukken dat de rechtsspraak moet gerespecteerd worden en dat de strijd tegen drugs wordt gevoerd met inachtname van de internationale basisnormen. Wanneer en als we een ontmoeting hebben, zal dat ongetwijfeld ter sprake komen. Mijn verwachting, mijn hoop, is dat dit op constructieve manier zal gebeuren”.

Even later lieten zijn diensten weten dat de ontmoeting niet doorgaat, wat zeldzaam is in relaties tussen bevriende landen. Obama zal tijdens het voorziene tijdstip de Zuid-Koreaanse president ontmoeten.

Duterte beledigde eerder onder meer de paus, die hij in mei ook al “een hoerenzoon” noemde. De VS-ambassadeur in zijn land betitelde hij als “een homofiele hoerenzoon”, en de Verenigde Naties wenste hij “bullshit” toe, waarna hij de organisatie, die hem wil vervolgen wegens schending van internationale regels, ook weer “een hoerenzoon” noemde.

Missende rode loper

Voor Obama zijn het geen eenvoudige tijden. Enkele dagen geleden, bij zijn landing in China voor de top van de G20, was de protocolair voorziene trap met rode loper niet aanwezig, en kwam het op het tarmac tot een scheldpartij tussen Amerikanen en Chinezen. Alle andere uitgenodigde leiders kregen wel de rode loper uitgerold.

Daarna draaiden de Chinezen de toegang voor Amerikaanse journalisten terug.

De naar diplomatieke normen minabele ontvangst van Obama werd prompt uitgespeeld door presidentskandidaat Donald Trump die “herhaalde” dat het land onder Obama/Clinton niet langer gerespecteerd wordt. (RR/TE)

Partner Content