In de Malinese hoofdstad Bamako zijn duizenden mensen samengekomen om te protesteren tegen de islamisten die erfgoed in historische steden als Gao en Timboektoe vernield hebben. Dat berichtten plaatselijke media.

Dit weekend volgt er een top in Burkina Faso, waar West-Afrikaanse leiders en vertegenwoordigers van de islamistische groepen Ansar Dine en Mujao, die de noordelijke steden controleren, elkaar zullen ontmoeten voor gesprekken. Er zijn al zeven heilige sites in Timboektoe vernield, waaronder een heilige deur die leidt naar een schrijn in de 15de eeuwse Sidi Yahia-moskee.

Volgens de Unesco moest die deur "tot het einde der tijden" gesloten blijven. Unesco heeft intussen al een speciaal fonds opgericht om het erfgoed in het noorden van Mali te beschermen.

Volgens Malinese media hebben islamisten ook mijnen rond de stad Gao geplaatst, om zo de separatistische rebellen van de Mouvement national pour la libération de l'Azawad (MNLA) af te schrikken.

Zowel Ansar Dine als Mujao worden gelinkt aan al-Qaïda in de Maghreb. Ze verwierven vorige week controle over Timboektoe en Gao, na gevechten met de MNLA, een voormalige bondgenoot die de islamisten in april nog hielp om het centrale gezag uit het noorden van het land te verdrijven. (Belga/SD)


In de Malinese hoofdstad Bamako zijn duizenden mensen samengekomen om te protesteren tegen de islamisten die erfgoed in historische steden als Gao en Timboektoe vernield hebben. Dat berichtten plaatselijke media. Dit weekend volgt er een top in Burkina Faso, waar West-Afrikaanse leiders en vertegenwoordigers van de islamistische groepen Ansar Dine en Mujao, die de noordelijke steden controleren, elkaar zullen ontmoeten voor gesprekken. Er zijn al zeven heilige sites in Timboektoe vernield, waaronder een heilige deur die leidt naar een schrijn in de 15de eeuwse Sidi Yahia-moskee. Volgens de Unesco moest die deur "tot het einde der tijden" gesloten blijven. Unesco heeft intussen al een speciaal fonds opgericht om het erfgoed in het noorden van Mali te beschermen. Volgens Malinese media hebben islamisten ook mijnen rond de stad Gao geplaatst, om zo de separatistische rebellen van de Mouvement national pour la libération de l'Azawad (MNLA) af te schrikken. Zowel Ansar Dine als Mujao worden gelinkt aan al-Qaïda in de Maghreb. Ze verwierven vorige week controle over Timboektoe en Gao, na gevechten met de MNLA, een voormalige bondgenoot die de islamisten in april nog hielp om het centrale gezag uit het noorden van het land te verdrijven. (Belga/SD)