Duizenden Polen op straat ‘om de democratie te verdedigen’

Jaroslaw Kaczynski (PIS) © REUTERS

Duizenden mensen zijn in Warschauw en in andere grote Poolse steden opnieuw de straat op gegaan om ‘de democratie te verdedigen’. Die is volgens hen bedreigd door de conservatieven van Jaroslaw Kaczynski, intussen een maand aan de macht.

‘Wij gaan de democratie verdedigen’, ‘wij gaan de Grondwet verdedigen’, ‘wij gaan het Grondwettelijk Hof verdedigen’, scandeerden duizenden manifestanten die zich verzameld hadden voor het parlement in Warschauw, waar Kaczynski’s Partij Recht en Rechtvaardigheid (PIS) de meerderheid heeft.

‘Wij hebben onze vrijheiden en we gaan vechten om ze te beschermen’, aaldus Mateuse Kijowski, oprichter van het Comité voor de verdediging van de democratie (KOD). Dat is een spontaan ontstane burgerbeweging die zich verzet tegen de poging van het PIS om het grondwettelijk hof te politiseren. Het KOD heeft protesten georganiseerd in verschillende grote steden zoals Lublin, Gdansk en Poznan. Volgens de Poolse openbare omroep zijn er zo’n 4.000 manifestanten in Poznan en Gdansk en duizend in Lublin.

Meer dan een maand nadat de conservatieven van Jaroslaw Kaczynski aan de macht kwam, verkeert Polen volop in een politieke crisis door de benoeming van rechters van het Grondwettelijk Hof. De benoeming van vijf rechters door het PIS heeft een vlaag van kritiek opgeroepen bij de oppositie, media en burgers. Een wetsontwerp van het PIS, waar momenteel over gedebatteerd wordt, verandert onder meer de regels van de werking van het Hof, die moet waken over de conformiteit van de wetten. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content