Duizenden Kroaten vieren lidmaatschap van EU

© AFP

Tweeëntwintig jaar na de afkondiging van de onafhankelijkheid van ex-Joegoslavië, is Kroatië nu definitief de 28ste lidstaat van de Europese Unie.

Duizenden Kroaten hebben op 1 juli om middernacht de aanhechting van hun land bij de Europese Unie feestelijk gevierd. Tweeëntwintig jaar na de afkondiging van de onafhankelijkheid van ex-Joegoslavië, is het land nu definitief de 28ste lidstaat van de Europese Unie.

“Welkom in de Europese Unie”, riep EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso tot de verzamelde massa in Zagreb. Hij sprak van een historische nacht. “Jullie hebben Kroatië op zijn juiste plaats in het hart van Europa geplaatst”. De Kroatische president Ivo Josipovic riep zijn landgenoten op tot optimisme.

Kort nadien bezegelde de “Ode aan de vreugde” van Beethoven, de hymne van de EU, de integratie van Kroatië als 28ste lid van de Europese constructie. Een honderdtal Europese leiders, zoals Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz , woonde de festiviteiten bij, net als de presidenten van alle Balkanlanden. De afwezigheid van de Duitse kanselier Angela Merkel zorgde voor enige oprispingen in de lokale pers.

Op drie podia op het centrale plein van Zagreb traden ruim 700 artiesten, zangers, musici en dansers op. Ook in andere steden zoals Split en Dubrovnik waren er festiviteiten. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content