De betoging komt er op een moment dat de spanningen tussen Palestijnen en Israël escaleren. Israël ontzegde Palestijnse mannen onder vijftig de toegang tot de Tempelberg voor het vrijdaggebed. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde daarnaast drastische veiligheidsmaatregelen aan na na een resem mesaanvallen door Palestijnen. Ook staken Palestijnse betogers een joods schrijn in Nabloes in brand, het graf van Jozef, zoon van Jacob.

Een oproep van de Moslimbroederschap van Jordanië bracht een 5.000-tal mensen op straat na het vrijdaggebed in het centrum van Amman. "Geen zionistische ambassades op Jordaans grondgebied", riepen de betogers, onder wie een aantal de Israëlische vlag in brand staken. "De annulering van het vredesverdrag is het antwoord", stond te lezen op enkele protestborden. Ook op andere plekken in Jordanië -Zarqa, Mafraq, Irbid, Jerash, Aqaba- kwamen mensen op straat. Bij de opwelling van het geweld in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem vielen al 34 doden. De koning van Jordanië, Abdallah II, waarschuwde Israël voor "nieuwe provocaties" die "de relatie zullen beïnvloeden" tussen beide staten.

Graf van Jozef

De spanningen, die in de richting gaan van wat al de derde intifadah wordt genoemd, culmineerden voorlopig in de "Dag van de Woede".

In de nacht van donderdag op vrijdag staken Palestijnse manifestanten met molotovcocktails de graftombe van Jozef in brand.

Het schrijn van Jozef is volgens het jodendom de laatste rustplaats van de Bijbelse figuur Jozef, zoon van Jacob. De Palestijnse president Mahmud Abbas veroordeelde de brandstichting en eiste de onmiddellijke herstelling van het heiligdom. Palestijnen, zei hij, zijn gekant tegen gewelddadige tactieken die niet overeenkomen met hun culturele en religieuze gewoonten. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, noemde de daad "verwerpelijk".

Voor volgende week wordt een ontmoeting tussen Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voorzien, waar Kerry naar mogelijkheden zal zoeken om ondanks de huidige spanningen het vredesproces weer op gang te trekken.

(Belga/RR)

De betoging komt er op een moment dat de spanningen tussen Palestijnen en Israël escaleren. Israël ontzegde Palestijnse mannen onder vijftig de toegang tot de Tempelberg voor het vrijdaggebed. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde daarnaast drastische veiligheidsmaatregelen aan na na een resem mesaanvallen door Palestijnen. Ook staken Palestijnse betogers een joods schrijn in Nabloes in brand, het graf van Jozef, zoon van Jacob.Een oproep van de Moslimbroederschap van Jordanië bracht een 5.000-tal mensen op straat na het vrijdaggebed in het centrum van Amman. "Geen zionistische ambassades op Jordaans grondgebied", riepen de betogers, onder wie een aantal de Israëlische vlag in brand staken. "De annulering van het vredesverdrag is het antwoord", stond te lezen op enkele protestborden. Ook op andere plekken in Jordanië -Zarqa, Mafraq, Irbid, Jerash, Aqaba- kwamen mensen op straat. Bij de opwelling van het geweld in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem vielen al 34 doden. De koning van Jordanië, Abdallah II, waarschuwde Israël voor "nieuwe provocaties" die "de relatie zullen beïnvloeden" tussen beide staten. De spanningen, die in de richting gaan van wat al de derde intifadah wordt genoemd, culmineerden voorlopig in de "Dag van de Woede".In de nacht van donderdag op vrijdag staken Palestijnse manifestanten met molotovcocktails de graftombe van Jozef in brand. Het schrijn van Jozef is volgens het jodendom de laatste rustplaats van de Bijbelse figuur Jozef, zoon van Jacob. De Palestijnse president Mahmud Abbas veroordeelde de brandstichting en eiste de onmiddellijke herstelling van het heiligdom. Palestijnen, zei hij, zijn gekant tegen gewelddadige tactieken die niet overeenkomen met hun culturele en religieuze gewoonten. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, noemde de daad "verwerpelijk". Voor volgende week wordt een ontmoeting tussen Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voorzien, waar Kerry naar mogelijkheden zal zoeken om ondanks de huidige spanningen het vredesproces weer op gang te trekken.(Belga/RR)