De Duitse buitenlandse inlichtingendienst, de BND (Bundesnachrichtendienst), wist al weken waar de voortvluchtige Libische leider Muammar Khaddafi zich bevond. Dat schrijft Der Spiegel.

Targeted strike

Onduidelijk is of de BND die informatie met de Navo heeft gedeeld om een "targeted strike" mogelijk te maken. De BND ontkent het bericht. De dienst zou niet geweten hebben dat Khaddafi zich in Sirte bevond op de dag dat hij werd gedood.

Konvooi bestookt

Desondanks is duidelijk dat de Navo zeer goed wist waar Khaddafi zich bevond. Toen hij donderdag, daags nadat VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in Tripoli een 'dead or alive' over de ex-leider uitsprak, Sirte probeerde te ontvluchten, werd zijn konvooi eerst bestookt door een Amerikaanse drone, vervolgens door Franse Rafale-jets. Daardoor viel de kolonel in handen van CNT-milities en werd hij vermoedelijk, na te zijn gefolterd en door de straat gesleurd, standrechtelijk geëxecuteerd.

Oorlogsmisdaad

Diverse internationale instanties eisen een onderzoek naar de omstandigheden van Kadhafi's dood. Mogelijk gaat het om een oorlogsmisdaad.

Het lijk van Kadhafi wordt intussen al twee dagen tentoongesteld in Misrata. In de islam is het gebruikelijk dat een lijk zo snel

mogelijk ter aarde wordt besteld. (Belga/EE)