'Wij ondersteunen de bestraffing van de coupplegers in het kader van de rechtsstaat', zei Ederer aan verslaggevers toen hij Turkije bezocht na de mislukte staatsgreep. 'Een geslaagde staatsgreep had een ramp geweest voor Turkije, Duitsland en omgeving', voegde hij daaraan toe.

Na een bezoek aan het Turkse parlement, dat door gevechtsvliegtuigen gebombardeerd werd in de nacht van de coup, benadrukt Ederer dat het belangrijk is om het onderzoek tegen de verdachten te voeren in overeenstemming met de Europese normen van de rechtsstaat en 'de criteria van de Europese Unie, de Raad van Europa en de OVSE.' Tot Ederers blijdschap en waardering verzekerden de Turkse autoriteiten hem om aan die normen te voldoen.'

Turkije lanceerde een massale zuivering in de nasleep van de coup. Meer dan 10.000 mensen worden vervolgd en in bewaring gehouden. Meer dan 50.000 Turken werden ontslagen omwille van hun vermeende banden met de voormalige imam prediker Fethullah Gülen. Volgens president Erdogan zit hij achter de mislukte coup.

De banden tussen Duitsland en Turkije zitten slecht de laatste tijd door een hele reeks aan geschillen. Het meest recente incident was de stemming van het Duitse parlement in juni voor een resolutie die het doden van Armeniërs onder het Ottomaanse regime officieel benoemt als genocide. Daarnaast was Turkije bijzonder ontevreden over het verbod dat president Erdogan kreeg om een betoging van Turken in Keulen toe te spreken via video. (BELGA/JVL)

'Wij ondersteunen de bestraffing van de coupplegers in het kader van de rechtsstaat', zei Ederer aan verslaggevers toen hij Turkije bezocht na de mislukte staatsgreep. 'Een geslaagde staatsgreep had een ramp geweest voor Turkije, Duitsland en omgeving', voegde hij daaraan toe. Na een bezoek aan het Turkse parlement, dat door gevechtsvliegtuigen gebombardeerd werd in de nacht van de coup, benadrukt Ederer dat het belangrijk is om het onderzoek tegen de verdachten te voeren in overeenstemming met de Europese normen van de rechtsstaat en 'de criteria van de Europese Unie, de Raad van Europa en de OVSE.' Tot Ederers blijdschap en waardering verzekerden de Turkse autoriteiten hem om aan die normen te voldoen.' Turkije lanceerde een massale zuivering in de nasleep van de coup. Meer dan 10.000 mensen worden vervolgd en in bewaring gehouden. Meer dan 50.000 Turken werden ontslagen omwille van hun vermeende banden met de voormalige imam prediker Fethullah Gülen. Volgens president Erdogan zit hij achter de mislukte coup. De banden tussen Duitsland en Turkije zitten slecht de laatste tijd door een hele reeks aan geschillen. Het meest recente incident was de stemming van het Duitse parlement in juni voor een resolutie die het doden van Armeniërs onder het Ottomaanse regime officieel benoemt als genocide. Daarnaast was Turkije bijzonder ontevreden over het verbod dat president Erdogan kreeg om een betoging van Turken in Keulen toe te spreken via video. (BELGA/JVL)