‘Duitsland spioneerde in opdracht van Amerikanen’: wat verbergt Merkel?

© EPA

De recente onthullingen over de Duitse geheime dienst BND die als marionet gebruikt werd door de Amerikaanse NSA, lijken nu alsmaar dichter bij bondskanselier Angela Merkel te komen.

Analisten vermoeden dat ze haar minister van Binnenlandse Zaken en vertrouweling Thomas de Maizière zal slachtofferen, maar zelf buiten schot zal kunnen blijven. De Maizière was van 2005 tot 2009 bevoegd voor het Bundeskanzleramt, waardoor hij ook verantwoordelijkheid droeg voor de inlichtingendiensten. Destijds had de BND aan het Bundeskanzleramt al laten weten dat de NSA via de BND Europese doelen viseerde.

‘Hypocriet’

De conservatieve krant Die Welt titelde donderdag dat de nieuwe afluisteraffaire uitdeint en de bondskanselier bereikt. De tabloid Bild, een andere krant die Merkel vaak steunt, verwees naar de uitspraken van Merkel van vorig jaar. Toen bekend werd dat de NSA onder meer Merkel had afgeluisterd, had de Duitse bondskanselier daarover duidelijk haar afkeuring laten blijken. “Vrienden afluisteren, dat doe je niet”, klonk het toen. Bild noemt die uitspraken nu “hypocriet”.

De Duitse pers laat vooral haar afkeuring blijken over de mogelijke leugens van de regering, eerder dan de nieuwe onthullingen. “Wie verbergt wat in het BND-schandaal”, vraagt Bild zich af. “Gisteren (woensdag, red.) bleef Merkel nog stom.”

Zwakke oppositie

De oppositie verwijt de regering gelogen te hebben door op 12 april te zeggen dat ze niets wist over economische spionage door de NSA. Merkel zelf loopt weinig gevaar, menen analisten. “Pas als de voorzitter van haar CDU de indruk heeft dat Merkel in 2017 niet kan winnen, is haar positie bedreigd”, zegt politicoloog Gero Neugebauer (Freie Universität Berlin). “En dat is nu absoluut niet het geval.”

Oskar Niedermeyer, een andere politicoloog aan de Berlijnse universiteit, noemt dit vooral een probleem voor de Maizière. “Men probeert wel om de bondskanselier hierbij te betrekken.”

De twee politicologen beklemtonen dat de oppositie zwak is, met 127 op in totaal 631 volksvertegenwoordigers. In regeringskringen worden, volgens DPA, gevolgen voor leidinggevenden bij de BND en de regering alvast niet langer uitgesloten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content