.

Alleen al in de Duitse terreurbestrijding GTAZ (Gemeinsamen Terrorabwehrzentrum) werken 40 autoriteiten samen, zei de Maizière aan de krant Tagesspiegel am Sonntag. "In een Europees antiterreurcentrum zouden 28 staten talloze autoriteiten moeten bijeenbrengen." Dat kan volgens hem amper functioneren.

Ook een overdracht van terreurbestrijdingsbevoegdheden aan de Europese Unie is nauwelijks te realiseren, meent de Duitse minister. "Dat zou een wijziging van de Europese verdragen betekenen, en zo'n wijziging kost tijd, tijd die we momenteel niet hebben", zei hij. "Bijgevolg zouden we nu beter snel onze samenwerking verder versterken."

Daartoe zouden verschillende databanken aan elkaar moeten worden gekoppeld: Eurodac (vingerafdrukken van vluchtelingen), het Schengen-informatiesysteem (opsporing van mensen) en het Visa-informatiesysteem. "We hebben een geïntegreerd beheer van deze data nodig", zei de Maizière. (Belga/JH)

. Alleen al in de Duitse terreurbestrijding GTAZ (Gemeinsamen Terrorabwehrzentrum) werken 40 autoriteiten samen, zei de Maizière aan de krant Tagesspiegel am Sonntag. "In een Europees antiterreurcentrum zouden 28 staten talloze autoriteiten moeten bijeenbrengen." Dat kan volgens hem amper functioneren. Ook een overdracht van terreurbestrijdingsbevoegdheden aan de Europese Unie is nauwelijks te realiseren, meent de Duitse minister. "Dat zou een wijziging van de Europese verdragen betekenen, en zo'n wijziging kost tijd, tijd die we momenteel niet hebben", zei hij. "Bijgevolg zouden we nu beter snel onze samenwerking verder versterken." Daartoe zouden verschillende databanken aan elkaar moeten worden gekoppeld: Eurodac (vingerafdrukken van vluchtelingen), het Schengen-informatiesysteem (opsporing van mensen) en het Visa-informatiesysteem. "We hebben een geïntegreerd beheer van deze data nodig", zei de Maizière. (Belga/JH)