De wegentaks voor personenwagens mag volgens het akkoord enkel voor buitenlanders gelden, maar moet ook in lijn zijn met het Europees recht. Een nieuwe wet moet dit in 2014 uitklaren. Duitsland heeft al een wegentaks voor vrachtwagens.

Minimumloon

Christendemocrate Angela Merkel (CDU-CSU) en Sigmar Gabriel (SPD) zijn het verder eens geraakt over de invoering van een hoger minimumloon van 8,5 euro per uur. Dat was een van de strijdpunten van de sociaaldemocraten.

Er is een overgangsperiode tot 2017 waarin de sociale partners nog akkoorden kunnen sluiten met een lager minimumloon. Dat is een tegemoetkoming aan christendemocraten en de bedrijfswereld.

Pensioenen

Ook over de pensioenen is er een vergelijk. Zo is er een akkoord over het pensioen op 63 jaar na 45 gewerkte jaren. Ook het pensioen voor moeders, de zogenaamde "Mütterrenten", wordt verbeterd wat de oudere moeders betreft. Volgens de huidige wet krijgen vrouwen die na 1992 een kind kregen, een hoger pensioen. Ook de pensioenen voor mensen met een arbeidshandicap worden verbeterd. Voort is er een akkoord over een soort minimumpensioen van 850 euro per maand vanaf 2017. De kostprijs van het pensioenpakket bedraagt meer dan 20 miljard euro, maar de financiering is nog niet duidelijk.

Nieuwe regering

Dinsdagnacht zijn er nog gesprekken en het is de bedoeling het akkoord woensdag voor te stellen. De SPD-basis moet de akkoorden wel nog goedkeuren. De SPD zou op zes ministerposten kunnen rekenen, de christendemocraten op acht, plus de bondskanselier. (Belga/TV)

De wegentaks voor personenwagens mag volgens het akkoord enkel voor buitenlanders gelden, maar moet ook in lijn zijn met het Europees recht. Een nieuwe wet moet dit in 2014 uitklaren. Duitsland heeft al een wegentaks voor vrachtwagens.Christendemocrate Angela Merkel (CDU-CSU) en Sigmar Gabriel (SPD) zijn het verder eens geraakt over de invoering van een hoger minimumloon van 8,5 euro per uur. Dat was een van de strijdpunten van de sociaaldemocraten.Er is een overgangsperiode tot 2017 waarin de sociale partners nog akkoorden kunnen sluiten met een lager minimumloon. Dat is een tegemoetkoming aan christendemocraten en de bedrijfswereld. Ook over de pensioenen is er een vergelijk. Zo is er een akkoord over het pensioen op 63 jaar na 45 gewerkte jaren. Ook het pensioen voor moeders, de zogenaamde "Mütterrenten", wordt verbeterd wat de oudere moeders betreft. Volgens de huidige wet krijgen vrouwen die na 1992 een kind kregen, een hoger pensioen. Ook de pensioenen voor mensen met een arbeidshandicap worden verbeterd. Voort is er een akkoord over een soort minimumpensioen van 850 euro per maand vanaf 2017. De kostprijs van het pensioenpakket bedraagt meer dan 20 miljard euro, maar de financiering is nog niet duidelijk.Dinsdagnacht zijn er nog gesprekken en het is de bedoeling het akkoord woensdag voor te stellen. De SPD-basis moet de akkoorden wel nog goedkeuren. De SPD zou op zes ministerposten kunnen rekenen, de christendemocraten op acht, plus de bondskanselier. (Belga/TV)