De stembureaus voor de parlementsverkiezingen zijn geopend om 8 uur en sluiten om 18 uur. Onmiddellijk daarna worden de eerste exitpolls vrijgegeven. Mogelijk kunnen een uur of twee later al conclusies worden getrokken op basis van eerste projecties. Voorlopige eindresultaten worden maandag in de vroege uurtjes verwacht.

CDU/CSU

Alle opiniepeilingen voorspellen een duidelijke overwinning voor de CDU/CSU van zittend bondskanselier Angela Merkel, die zou uitkomen tegen 40 procent, maar het is de vraag of de huidige coalitie met de liberale FDP kan worden voortgezet.

De 59-jarige Merkel maakt er geen geheim van dat ze liefst voortdoet met de FDP, maar die partij zou terugvallen van 15 procent van de stemmen vier jaar geleden tot circa 5 procent - de kiesdrempel - dit keer. Als de huidige coalitie geen parlementaire meerderheid heeft, zal de bondskanselier zich moeten wenden tot de sociaaldemocratische SDP, die zouden uitkomen op 26 à 28 procent.

De sociaaldemocratische kandidaat-bondskanselier Peer Steinbrück liet al weten dat hij geen minister wordt in een eventuele grote coalitie tussen christendemocraten en sociaaldemocraten. 'Ik wil bondskanselier worden van een roodgroene regering. Voor een regering van een grote coalitie ben ik niet beschikbaar', zo verklaarde Steinbrück in Bild am Sonntag.

Ook in het oog te houden is of de eurosceptische partij Alternative für Deutschland de kiesdrempel haalt. (Belga/KVDA)

Vijf mogelijke coalities:

- CDU/CSU + FDP

- CDU/CSU + SPD

- CDU/CSU + Alternative für Deutschland

- SPD + FDP + Groenen

- SPD + Die Linke + Groenen

De stembureaus voor de parlementsverkiezingen zijn geopend om 8 uur en sluiten om 18 uur. Onmiddellijk daarna worden de eerste exitpolls vrijgegeven. Mogelijk kunnen een uur of twee later al conclusies worden getrokken op basis van eerste projecties. Voorlopige eindresultaten worden maandag in de vroege uurtjes verwacht.CDU/CSU Alle opiniepeilingen voorspellen een duidelijke overwinning voor de CDU/CSU van zittend bondskanselier Angela Merkel, die zou uitkomen tegen 40 procent, maar het is de vraag of de huidige coalitie met de liberale FDP kan worden voortgezet.De 59-jarige Merkel maakt er geen geheim van dat ze liefst voortdoet met de FDP, maar die partij zou terugvallen van 15 procent van de stemmen vier jaar geleden tot circa 5 procent - de kiesdrempel - dit keer. Als de huidige coalitie geen parlementaire meerderheid heeft, zal de bondskanselier zich moeten wenden tot de sociaaldemocratische SDP, die zouden uitkomen op 26 à 28 procent. De sociaaldemocratische kandidaat-bondskanselier Peer Steinbrück liet al weten dat hij geen minister wordt in een eventuele grote coalitie tussen christendemocraten en sociaaldemocraten. 'Ik wil bondskanselier worden van een roodgroene regering. Voor een regering van een grote coalitie ben ik niet beschikbaar', zo verklaarde Steinbrück in Bild am Sonntag.Ook in het oog te houden is of de eurosceptische partij Alternative für Deutschland de kiesdrempel haalt. (Belga/KVDA)