De hoogste gerechtelijke instantie van Duitsland heeft een eerder verbod voor leerkrachten om een hoofddoek te dragen, opgeheven.

Gevaar voor vrede

Het constitutioneel hof in Karlsruhe oordeelde dat de beslissing van 2003 om leerkrachten te verbieden een hoofddoek te dragen in openbare scholen, in strijd is met de Duitse grondwet. Een verbod op hoofddoeken was enkel te rechtvaardigen als het een concreet gevaar betekende voor de vrede van een school of voor de neutraliteit van de staat, aldus de rechtbank.

Christelijke waarden

Daarnaast vernietigde de rechtbank ook een deel van de onderwijswetgeving van de Duitse staat Noord-Rijnland-Westfalen, waarin de "christelijke waarden en tradities" werden benadrukt. Volgens de rechtbank benadeelt de wetgeving hiermee andere religies en is zij daarom niet geldig. (Belga/WB)

De hoogste gerechtelijke instantie van Duitsland heeft een eerder verbod voor leerkrachten om een hoofddoek te dragen, opgeheven. Het constitutioneel hof in Karlsruhe oordeelde dat de beslissing van 2003 om leerkrachten te verbieden een hoofddoek te dragen in openbare scholen, in strijd is met de Duitse grondwet. Een verbod op hoofddoeken was enkel te rechtvaardigen als het een concreet gevaar betekende voor de vrede van een school of voor de neutraliteit van de staat, aldus de rechtbank. Daarnaast vernietigde de rechtbank ook een deel van de onderwijswetgeving van de Duitse staat Noord-Rijnland-Westfalen, waarin de "christelijke waarden en tradities" werden benadrukt. Volgens de rechtbank benadeelt de wetgeving hiermee andere religies en is zij daarom niet geldig. (Belga/WB)