Berlijn en Madrid hebben een bilateraal akkoord bereikt om bepaalde migranten die in Duitsland arriveren, terug te sturen naar Spanje. Het gaat om mensen die aan de Duitse grenzen zijn opgepikt, maar waarbij Spanje bevoegd is voor hun asielaanvraag. Het akkoord zou volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op 6 augustus zijn afgesloten en vanaf 11 augustus van toepassing zijn. Tegenprestaties van Duitsland worden niet verlangd.

De regering van bondskanselier Angela Merkel is ook op zoek naar dergelijke akkoorden met andere EU-lidstaten. Merkel brengt komend weekeinde een bezoek aan de Spaanse premier Pedro Sánchez. Bij de informele bijeenkomst van zaterdag en zondag in Andalusië zal het thema migratie centraal staan.

De gesprekken met Griekenland en Italië lopen nog. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer had aangekondigd dat hij tegen eind juli of begin augustus duidelijkheid wilde over de haalbaarheid van dergelijke afspraken. Met Oostenrijk bestaat in ieder geval ook zonder akkoord een duidelijke overeenkomst dat elke migrantwaarvoor Oostenrijk bevoegd is, kan teruggestuurd worden, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Berlijn en Madrid hebben een bilateraal akkoord bereikt om bepaalde migranten die in Duitsland arriveren, terug te sturen naar Spanje. Het gaat om mensen die aan de Duitse grenzen zijn opgepikt, maar waarbij Spanje bevoegd is voor hun asielaanvraag. Het akkoord zou volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op 6 augustus zijn afgesloten en vanaf 11 augustus van toepassing zijn. Tegenprestaties van Duitsland worden niet verlangd.De regering van bondskanselier Angela Merkel is ook op zoek naar dergelijke akkoorden met andere EU-lidstaten. Merkel brengt komend weekeinde een bezoek aan de Spaanse premier Pedro Sánchez. Bij de informele bijeenkomst van zaterdag en zondag in Andalusië zal het thema migratie centraal staan. De gesprekken met Griekenland en Italië lopen nog. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer had aangekondigd dat hij tegen eind juli of begin augustus duidelijkheid wilde over de haalbaarheid van dergelijke afspraken. Met Oostenrijk bestaat in ieder geval ook zonder akkoord een duidelijke overeenkomst dat elke migrantwaarvoor Oostenrijk bevoegd is, kan teruggestuurd worden, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.