Duitsland eist excuses VS voor kritiek op Oekraïnebeleid Merkel

John McCain © Belga Image

De Amerikaanse senator John McCain heeft het Oekraïnebeleid van Duits bondskanselier Angela Merkel bekritiseerd: “Het lijkt wel of het Duitsland niets uitmaakt dat in Oekraïne mensen worden afgeslacht”, klonk het. Duitsland vraagt excuses van de Verenigde Staten.

De prominente Amerikaanse senator John McCain heeft in een interview met het ZDF-programma ‘Berlin Direkt’ het Oekraïnebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zwaar bekritiseerd. En in een interview met het Russische persagentschap Sputnik vond de Republikeinse havik nog een originele verklaring voor het inzetten, door het regime in Kiev, van – door de Verenigde Naties verboden – fragmentatiebommen: de Oekraïense regering moest wel, omdat wij haar geen andere wapens hebben gegeven, zo sloeg hij een gedeeltelijk mea culpa.

Defensielobby

Ook de kritiek op Merkel betreft het niet leveren van wapentuig aan het Oekraïense regime. “Het lijkt wel of het Duitsland niets uitmaakt dat in Oekraïne mensen worden afgeslacht”, luidde het commentaar van de voorzitter van de Defensiecommissie van de Senaat in Washington, die op erg goede (financiële) voet staat met met defensielobby in de Verenigde Staten. De senator uit Arizona zou al zo’n kwart miljoen dollar hebben opgestreken van de defensie-industrie.

Duitsland vraagt excuses

McCain roept al maanden om wapenleveringen aan Oekraïne om de burgeroorlog aldaar (na een escalatie) te beëindigen. Zoals gebruikelijk werd de “pacifistische” houding van Berlijn vergeleken met 1938 en de “appeasement” van München. McCain wreef Merkel ook dadeloosheid aan en zei “ontgoocheld” te zijn over de houding van de Europeanen – een verre naklank van het neoconservatieve verwijt voorafgaande aan de VS-invasie van Irak als zouden de VS van Mars zijn en Europa van Venus.

De senator zei “niets anders verwacht” te hebben van Europa. “Gelukkig hebben we een bondskanselier die niet ageert als een cowboy”, sneerde CDU-secretaris-generaal op twitter. Hij vindt dat de VS-havik zich moet verontschuldigen. Ook coalitiepartner SPD vindt een Amerikaans excuus gepast. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content