Onder de 60 jaar kan het alleen nog als een arts dat specifiek goedkeurt en na een persoonlijke analyse van de risico's.

Duitse media spreken over een ramp voor het vertrouwen in het Brits-Zweedse middel. Het gebruik was al onderbroken geweest na meldingen over gezondheidsproblemen en sterfgevallen na een AstraZeneca-vaccinatie. En eerder was toediening alleen aangeraden voor personen van 18 tot 64 jaar.

De federale minister van Volksgezondheid besloot samen met de collega's uit de deelstaten tot de nieuwe richtlijn, die woensdag ingaat. Het beleid werd aangepast na 'zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen', zoals bloedstolsels in het hoofd. Die traden vooral op bij vrouwen onder de 55 jaar. Sommige regio's en steden hadden het gebruik van AstraZeneca voor mensen onder de 60 al gestopt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel erkende dat door het besluit de onzekerheid bij de bevolking over AstraZeneca kan groeien. Op een persconferentie zei de 66-jarige regeringsleider open te staan voor een prik van het Brits-Zweedse bedrijf: 'Ik heb gezegd dat wanneer ik aan de beurt ben, ik me zal laten vaccineren, ook met AstraZeneca.'

Vaccinatiecampagne

Commentatoren stelden dat de nieuwe regels voor AstraZeneca de Duitse vaccinatiecampagne kunnen vertragen, maar dat ontkende minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Duitsland handhaaft volgens hem het doel om de volwassen bevolking 'tegen het einde van de zomer' een vaccin toe te dienen, ondanks het beperkt gebruik van het AstraZeneca-vaccin.

'Als de aangekondigde leveringen door de leveranciers worden gerespecteerd en als alle verwachte vaccins worden goedgekeurd, zal de mogelijkheid blijven bestaan om iedereen tegen de zomer te vaccineren', aldus Spahn.

Onder de 60 jaar kan het alleen nog als een arts dat specifiek goedkeurt en na een persoonlijke analyse van de risico's.Duitse media spreken over een ramp voor het vertrouwen in het Brits-Zweedse middel. Het gebruik was al onderbroken geweest na meldingen over gezondheidsproblemen en sterfgevallen na een AstraZeneca-vaccinatie. En eerder was toediening alleen aangeraden voor personen van 18 tot 64 jaar. De federale minister van Volksgezondheid besloot samen met de collega's uit de deelstaten tot de nieuwe richtlijn, die woensdag ingaat. Het beleid werd aangepast na 'zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen', zoals bloedstolsels in het hoofd. Die traden vooral op bij vrouwen onder de 55 jaar. Sommige regio's en steden hadden het gebruik van AstraZeneca voor mensen onder de 60 al gestopt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel erkende dat door het besluit de onzekerheid bij de bevolking over AstraZeneca kan groeien. Op een persconferentie zei de 66-jarige regeringsleider open te staan voor een prik van het Brits-Zweedse bedrijf: 'Ik heb gezegd dat wanneer ik aan de beurt ben, ik me zal laten vaccineren, ook met AstraZeneca.' Commentatoren stelden dat de nieuwe regels voor AstraZeneca de Duitse vaccinatiecampagne kunnen vertragen, maar dat ontkende minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Duitsland handhaaft volgens hem het doel om de volwassen bevolking 'tegen het einde van de zomer' een vaccin toe te dienen, ondanks het beperkt gebruik van het AstraZeneca-vaccin. 'Als de aangekondigde leveringen door de leveranciers worden gerespecteerd en als alle verwachte vaccins worden goedgekeurd, zal de mogelijkheid blijven bestaan om iedereen tegen de zomer te vaccineren', aldus Spahn.