Zestien jaar lang zwaaide ze de plak over de grootste economie van Europa. Merkel bestuurde Duitsland met rustige vastheid, maar de parlementsverkiezingen van vandaag/zondag luiden het einde in van een tijdperk: niet alleen neemt Merkel afscheid als bondskanselier, de toekomst van haar CDU/CSU oogt onzeker.

De kans dat de christendemocratische partij op de oppositiebanken belandt, is niet onbestaande. De sociaaldemocratische SPD en haar kandidaat Olaf Scholz kunnen in het gat springen. Met volgens sommige media nog tot 40 procent onbesliste kiezers wordt het sowieso een 'close call' tussen CDU/CSU en SPD.

De opkomst bij verkiezingen in Duitsland is traditioneel hoog in vergelijking met andere landen. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 ging meer dan 76 procent van de kiezers stemmen. Dit jaar wordt vanwege de coronapandemie gerekend op een recordaantal poststemmen.

Duitsers kunnen tot 18 uur stemmen. Meteen daarna worden exitpolls verwacht.

Kanselierskandidaat Laschet blundert met uitbrengen stem

De Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet heeft zondag geblunderd bij het uitbrengen van zijn stem. Hij vouwde zijn stembiljet niet goed en daardoor konden omstanders zien wat hij had gestemd. Ook fotografen wisten dat vast te leggen, berichten Duitse media.

Op een foto is duidelijk te zien welke vakjes de premier van deelstaat Noordrijn-Westfalen aankruiste toen hij ging stemmen in de buurt van zijn huis in Aken. Het is geen verrassing dat Laschet zijn eigen CDU-partij steunde. Laschet hoopt na de verkiezingen zijn partijgenoot Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Zij stopt na zestien jaar als regeringschef.

De campagne van Laschet verliep echter niet vlekkeloos en zijn conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de centrumlinkse SPD. Zijn grote rivaal Olaf Scholz, die met zijn SPD een flinterdunne voorsprong heeft in de peilingen, heeft ook al gestemd.

De huidige minister van Financiën ging met zijn echtgenote Britta in zijn woonplaats Potsdam naar het stembureau. Laschet is niet alleen de kanselierskandidaat van zijn CDU-partij, maar ook van zusterpartij CSU uit Beieren. CSU-topman Markus Söder, de premier van die deelstaat, heeft eveneens zijn stem uitgebracht. Hij deed eerder zelf nog een vergeefse poging om de kanselierskandidaat te worden van CDU/CSU.

Zestien jaar lang zwaaide ze de plak over de grootste economie van Europa. Merkel bestuurde Duitsland met rustige vastheid, maar de parlementsverkiezingen van vandaag/zondag luiden het einde in van een tijdperk: niet alleen neemt Merkel afscheid als bondskanselier, de toekomst van haar CDU/CSU oogt onzeker. De kans dat de christendemocratische partij op de oppositiebanken belandt, is niet onbestaande. De sociaaldemocratische SPD en haar kandidaat Olaf Scholz kunnen in het gat springen. Met volgens sommige media nog tot 40 procent onbesliste kiezers wordt het sowieso een 'close call' tussen CDU/CSU en SPD. De opkomst bij verkiezingen in Duitsland is traditioneel hoog in vergelijking met andere landen. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 ging meer dan 76 procent van de kiezers stemmen. Dit jaar wordt vanwege de coronapandemie gerekend op een recordaantal poststemmen. Duitsers kunnen tot 18 uur stemmen. Meteen daarna worden exitpolls verwacht. De Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet heeft zondag geblunderd bij het uitbrengen van zijn stem. Hij vouwde zijn stembiljet niet goed en daardoor konden omstanders zien wat hij had gestemd. Ook fotografen wisten dat vast te leggen, berichten Duitse media.Op een foto is duidelijk te zien welke vakjes de premier van deelstaat Noordrijn-Westfalen aankruiste toen hij ging stemmen in de buurt van zijn huis in Aken. Het is geen verrassing dat Laschet zijn eigen CDU-partij steunde. Laschet hoopt na de verkiezingen zijn partijgenoot Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Zij stopt na zestien jaar als regeringschef. De campagne van Laschet verliep echter niet vlekkeloos en zijn conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de centrumlinkse SPD. Zijn grote rivaal Olaf Scholz, die met zijn SPD een flinterdunne voorsprong heeft in de peilingen, heeft ook al gestemd. De huidige minister van Financiën ging met zijn echtgenote Britta in zijn woonplaats Potsdam naar het stembureau. Laschet is niet alleen de kanselierskandidaat van zijn CDU-partij, maar ook van zusterpartij CSU uit Beieren. CSU-topman Markus Söder, de premier van die deelstaat, heeft eveneens zijn stem uitgebracht. Hij deed eerder zelf nog een vergeefse poging om de kanselierskandidaat te worden van CDU/CSU.