Uit onderzoek van de Duitse zorgverzekeraar DAK blijkt dat een ruime meerderheid van de 33- tot 44-jarigen meedoet met de vasten.

'We zien inderdaad dat jonge mensen massaal deelnemen', legt Rob Savelberg uit in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1. 'Dit is de 'rush hour'-generatie', klinkt het. De mensen die deelnemen, doen dat ook om stil te staan bij de stress van hun dagelijkse leven.

Zeven op de tien Duitsers laten alcohol of snoep achterwege. Zo'n veertig procent eet geen vlees. Het gaat dan vooral om verslavende gewoontes, maar ook de auto wordt aan de kant gelaten. 'Ook in de media wordt de vraag gesteld. Hebben we al dat vlees wel nodig? Hebben we wel zo veel alcohol nodig?', gaat Savelberg verder. Ook bondskanselier Angela Merkel zou mee aan het vasten zijn.

Cliché van de dikke Duitser verdwijnt

De motivatie gaat verder dan het religieuze. 'Het is meer dan dat, ook al zijn driekwart van de Duitsers religieus, vooral katholiek of protestants', stelt Savelberg.

De cijfers contrasteren fel met het cliché dat over Duitsers bestaat. 'Driekwart van de Duitsers is te dik, en in wegrestaurants zie je nog altijd veel vette gerechten', stelt Savelberg. Maar de tijd dat dat deel uitmaakte van de Duitse identiteit, lijkt verdwenen.

'Dat is aan het keren', vindt Savelberg. Momenteel is er een soort van gezondheidsrage aan de gang in Duitsland.

'Het is zelfs een dictaat, aldus nog Savelberg. 'De veganistische bio-Duitsers lijken de meerderheid te worden. Ze willen dat mensen geen vlees meer eten en alcohol drinken. Ze stellen zelfs de vraag of de Oktoberfesten niet verboden moeten worden.' (JH)

Uit onderzoek van de Duitse zorgverzekeraar DAK blijkt dat een ruime meerderheid van de 33- tot 44-jarigen meedoet met de vasten. 'We zien inderdaad dat jonge mensen massaal deelnemen', legt Rob Savelberg uit in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1. 'Dit is de 'rush hour'-generatie', klinkt het. De mensen die deelnemen, doen dat ook om stil te staan bij de stress van hun dagelijkse leven.Zeven op de tien Duitsers laten alcohol of snoep achterwege. Zo'n veertig procent eet geen vlees. Het gaat dan vooral om verslavende gewoontes, maar ook de auto wordt aan de kant gelaten. 'Ook in de media wordt de vraag gesteld. Hebben we al dat vlees wel nodig? Hebben we wel zo veel alcohol nodig?', gaat Savelberg verder. Ook bondskanselier Angela Merkel zou mee aan het vasten zijn.De motivatie gaat verder dan het religieuze. 'Het is meer dan dat, ook al zijn driekwart van de Duitsers religieus, vooral katholiek of protestants', stelt Savelberg.De cijfers contrasteren fel met het cliché dat over Duitsers bestaat. 'Driekwart van de Duitsers is te dik, en in wegrestaurants zie je nog altijd veel vette gerechten', stelt Savelberg. Maar de tijd dat dat deel uitmaakte van de Duitse identiteit, lijkt verdwenen.'Dat is aan het keren', vindt Savelberg. Momenteel is er een soort van gezondheidsrage aan de gang in Duitsland.'Het is zelfs een dictaat, aldus nog Savelberg. 'De veganistische bio-Duitsers lijken de meerderheid te worden. Ze willen dat mensen geen vlees meer eten en alcohol drinken. Ze stellen zelfs de vraag of de Oktoberfesten niet verboden moeten worden.' (JH)