Duitse regering akkoord over asielbeleid

© Reuters

Er komen geen nieuwe kampen voor migranten op de grens met Oostenrijk, maar de politie wordt verantwoordelijk voor het zo snel mogelijk uitwijzen van migranten die elders asiel aanvroegen.

De Duitse regeringspartijen, CDU-CSU en SPD, hebben een akkoord bereikt over een pakket maatregelen om illegale migratie tegen te gaan. De kwestie zorgde de jongste weken voor veel verdeeldheid en dreigde zelfs de regering-Merkel te doen vallen.

Donderdag is afgesproken dat er geen transitcentra zouden komen, maar dat migranten die reeds in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd, in de bestaande politie-infrastructuur zouden worden ondergebracht. Vooral de SPD was tegen de gesloten transitcentra.

Zowel CDU-CSU als SPD gaan akkoord dat deze migranten zo snel mogelijk worden teruggewezen naar het land waar ze al een asielaanvraag indienden. ‘De federale politie moet voor de transitprocedure haar bestaande faciliteiten aan de grens gebruiken’, klinkt het.

Op de luchthaven van München bijvoorbeeld zullen migranten vanuit de transitzone van de luchthaven weer naar het land waar ze een asielaanvraag hadden ingediend, gestuurd worden, zo blijkt uit een document dat het Duitse persagentschap dpa kon inkijken.

Voor families en kwetsbare personen komen er afgescheiden ruimtes. De terugkeer zou in principe binnen 48 uur moeten gebeuren.

Het woord transitcentra, dat door de CSU was geopperd maar door de SPD sterk bekritiseerd, komt in het dcoument van donderdagavond niet meer voor, aldus dpa.

De procedure zou in principe enkel aan de Duitse grens met Oostenrijk worden toegepast. Daarvoor zijn er ook nog bilaterale akkoord met Italië en Griekenland nodig, want vanuit die landen komen de meeste asielzoekers. Tot nu toe gaat het voor de provincie Beieren om zo’n 150 mensen per maand.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) reageert zeer tevreden over het asielcompromis van de Duitse coalitie. ‘Dat is van A tot Z wat je als bevoegd minister zou willen’, zei Seehofer donderdagavond in Berlijn. Afspraak is dat de regering nog dit jaar een nieuw immigratiewet voorstelt. Dat laatste was een SPD-eis.

Ook de SPD-top reageert tevreden over het asielcompromis dat ze bereikte met de CDU en CSU. ‘Er komt geen nationale soloslim’, zei partijvoorzitster Andrea Nahles donderdagavond na topoverleg van de ‘grote coalitie’ in Berlijn.

Aan de Duits-Oostenrijkse grens zullen er geen eenzijdige terugwijzingen komen van asielzoekers die al in een ander EU-land een asielaanvraag hebben ingediend. Ze zullen binnen 48 uur teruggebracht worden naar het land waar ze die aanvraag hebben ingediend. In de regel gebeurt dat via de luchthaven van München. Nahles benadrukte wel dat het plan slechts uitvoerbaar is als er bilaterale akkoorden komen met de betrokken staten, en die die mensen vervolgens ook terugnemen.

Er komt geen kamp of iets dergelijks. Eerder raakte al bekend dat de mensen hun terugwijzing zullen moeten afwachten in de gebouwen van de federale politie. ‘Alles in acht genomen, hebben we een goede oplossing gevonden.’ Daartoe behoren ook snellere procedures in heel Duitsland voor mensen die geen aanspraak maken op asiel.

Het akkoord gaat niet alleen over illegale migratie, er zijn ook maatregelen overeengekomen voor gewenste migratie. Tegen de herfst moet er een ontwerp van een immigratiewet op tafel liggen. Doel is om gericht werknemers te laten immigreren die vacatures kunnen invullen in sectoren met een personeelsgebrek.

‘De wet wordt niet veranderd’, zei vicekanselier Olaf Scholz over het compromis over de snellere terugwijzingen aan de Oostenrijkse grens. Verwacht wordt dat er niet meer dan tien gevallen gelijktijdig zullen teruggewezen worden, en daarvoor zijn geen speciale nieuwe inrichtingen nodig. Nog volgens Scholz is het mooi dat het ‘zomertheater’, zoals hij het conflict tussen de CDU en CSU over migratie omschreef, nu eindelijk voorbij is.

Partner Content