Duitse rechtbank verbiedt delen uit anti-Erdogan-gedicht

Erdogan / Böhmermann © Belga Image

De arrondissementsrechtbank van Hamburg heeft de Duitse satiricus Jan Böhmermann verboden om sommige passages uit zijn satirische gedicht over de Turkse president Erdogan nog publiekelijk te herhalen.

“De rechtbank heeft het ingediende verzoekschrift gedeeltelijk ingewilligd en heeft Böhmermann (de auteur van het gedicht, red.) verboden om bepaalde passages nog te gebruiken”, zo stelt de rechtbank in een mededeling. Van de 24 regels van het gedicht waarin de president beschuldigd wordt van pedofilie en zoöfilie blijven er zo nog zes over.

‘Beperkingen aan satire’

“Op kritiek op het gedrag van een persoon onder de vorm van satire, staan beperkingen wanneer het gaat om pure minachting of formele beledigingen die de waardigheid van de persoon aantasten”, zo legt de rechtbank uit. “Volgens de rechtbank wordt die grens in bepaalde passages van het gedicht overschreden”, zo rechtvaardigt de rechtbank de beslissing.

Jan Böhmermann had het satirische gedicht op 31 maart in zijn satirische tv-show een ‘Neo Magazin Royale’ voorgedragen. Bondskanselier Angela Merkel had ingestemd met het Turkse verzoek voor een strafprocedure tegen Böhmermann, omdat ‘majesteitsschennis’ volgens het Duitse strafrecht nog steeds strafbaar is.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content