Vele Duitsers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag 25 jaar Duitse eenmaking gevierd. Zaterdag is het exact 25 jaar geleden dat West- en Oost-Duitsland herenigd werden. De herdenkingsfestiviteiten vinden dit jaar plaats in Frankfurt in deelstaat Hessen.

President Joachim Gauck heeft in zijn toespraak gezegd dat het niet eenvoudig zal zijn om de honderdduizenden vluchtelingen die nu in Duitsland worden opgevangen goed te laten integreren. Hij schat dat moeilijker in dan de herniging van de twee Duitslanden. 'Anders dan toen komt nu iets samen dat nooit bij elkaar hoorde', zei Gauck.

De Oost- en West-Duitsers mogen dan 40 jaar gescheiden van elkaar geleefd hebben, er waren minder verschillen tussen hen dan vandaag tussen de Duitsers en de vluchtelingen.

De president, zelf in Oost-Duitsland geboren, riep de Duitsers op geduld te hebben en gezamenlijk te zoeken naar wat hen verbindt, zo meldt NOS.

Feestelijkheden

Gauck sprak zijn toespraak uit in de opera van Frankfurt, voor zowat 1.500 genodigden, onder wie bondskanselier Angela Merkel, Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Zuid-Koreaanse minister voor Hereniging, Hong Yong Pyo .

De belangrijkste speech moet evenwel die van de minister-president van deelstaat Hessen zijn, Volker Bouffier. De jaarlijkse herdenking vindt altijd plaats in de deelstaat die de Bondsraad voorzit en Bouffier is momenteel voorzitter van het hogerhuis waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn. Frankfurt is niet de hoofdstad maar wel grootste stad van Hessen. Bij de eregenodigden zijn 55 activisten uit het vroegere Oost-Duitsland en ook vluchtelingen werden uitgenodigd.

De twee hoofdarchitecten van de hereniging, voormalig bondskanselier Helmut Kohl en Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjetunie, zijn wegens gezondheidsredenen niet aanwezig.

Zaterdag starten de activiteiten met een oecumenische dienst in de kathedraal. Frankfurt verwacht dit weekend zowat 1,5 miljoen bezoekers uit heel Duitsland. De festiviteiten werden vrijdagnamiddag afgetrapt en duren tot zondagavond. Zaterdagavond is er een lichtshow waarbij 25 bruggen over de Main, een voor elk jaar hereniging, verlicht zullen worden.

Vrijdag was er een tegenbetoging van zowat 1.000 linkse manifestanten die tegen alle grenzen zijn en voor wie Duitsland moet ophouden te bestaan. (Belga/SD)

President Joachim Gauck heeft in zijn toespraak gezegd dat het niet eenvoudig zal zijn om de honderdduizenden vluchtelingen die nu in Duitsland worden opgevangen goed te laten integreren. Hij schat dat moeilijker in dan de herniging van de twee Duitslanden. 'Anders dan toen komt nu iets samen dat nooit bij elkaar hoorde', zei Gauck. De Oost- en West-Duitsers mogen dan 40 jaar gescheiden van elkaar geleefd hebben, er waren minder verschillen tussen hen dan vandaag tussen de Duitsers en de vluchtelingen.De president, zelf in Oost-Duitsland geboren, riep de Duitsers op geduld te hebben en gezamenlijk te zoeken naar wat hen verbindt, zo meldt NOS.Gauck sprak zijn toespraak uit in de opera van Frankfurt, voor zowat 1.500 genodigden, onder wie bondskanselier Angela Merkel, Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Zuid-Koreaanse minister voor Hereniging, Hong Yong Pyo .De belangrijkste speech moet evenwel die van de minister-president van deelstaat Hessen zijn, Volker Bouffier. De jaarlijkse herdenking vindt altijd plaats in de deelstaat die de Bondsraad voorzit en Bouffier is momenteel voorzitter van het hogerhuis waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn. Frankfurt is niet de hoofdstad maar wel grootste stad van Hessen. Bij de eregenodigden zijn 55 activisten uit het vroegere Oost-Duitsland en ook vluchtelingen werden uitgenodigd. De twee hoofdarchitecten van de hereniging, voormalig bondskanselier Helmut Kohl en Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjetunie, zijn wegens gezondheidsredenen niet aanwezig. Zaterdag starten de activiteiten met een oecumenische dienst in de kathedraal. Frankfurt verwacht dit weekend zowat 1,5 miljoen bezoekers uit heel Duitsland. De festiviteiten werden vrijdagnamiddag afgetrapt en duren tot zondagavond. Zaterdagavond is er een lichtshow waarbij 25 bruggen over de Main, een voor elk jaar hereniging, verlicht zullen worden. Vrijdag was er een tegenbetoging van zowat 1.000 linkse manifestanten die tegen alle grenzen zijn en voor wie Duitsland moet ophouden te bestaan. (Belga/SD)