Duitse politie voert raids uit na arrestatie ’topfiguur IS’

© Belga Image

De Duitse politie heeft vanochtend in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen huiszoekingen uitgevoerd bij drie vermoedelijke aanhangers van de terreurorganisatie Islamitische staat (IS).

De procureur-generaal had het bevel tot de razzia’s gegeven. De drie worden ervan verdacht tussen januari en juli 2015 nieuwe leden en aanhangers voor IS te hebben geronseld. Dat deelde een woordvoerster van het federaal Openbaar Ministerie in Karlsruhe mee.

Een van de vermoede islamisten zou bovendien de terreurorganisatie financieel en logistiek ondersteund hebben. Niemand werd gearresteerd, aldus het OM.

De bevoegde politiediensten bevestigden de huiszoekingen in Dortmund, Duisburg en Hildesheim. Ooggetuigen spraken onder andere van politie-eenheden voor een reisbureau met Turkse naam in Duisburg. Het internetportaal ‘DerWesten’ berichtte dat de eigenaar van dat reisbureau ervan wordt verdacht contact te hebben gehad met twee jongeren die een aanslag gepleegd zouden hebben op een gebedshuis van de religieuze Sikh-gemeenschap in Essen. Dat heeft hij ontkend.

Arrestatie

De raids komen daags na de arrestatie van een terreurverdachte in Mutterstadt in de buurstaat Rijnland-Palts. Er zijn vermoedens dat het gaat om iemand die handelde in opdracht van een hooggeplaatst lid van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De man werd opgepakt door een speciaal commando na een tip uit de gevangenis van Gelsenkirchen in Noordrijn-Westfalen, melden Duitse media.

Volgens de politie had de man plannen om een aanslag uit te voeren tijdens de start van de Duitse voetbalcompetitie (Bundesliga) eind augustus. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content