Duitse partijen bereiken akkoord over regeringscoalitie

De Duitse partijen CDU, CSU en SPD hebben volgens het Duitse weekblad Der Spiegel woensdag hun coalitiegesprekken afgesloten. Er is een akkoord over een regeringscoalitie.

Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) en Martin Schulz (SPD) © REUTERS

Dat melden onder andere Der Spiegel en Handelsblatt. Het Duitse persagentschap DPA is voorzichtiger en spreekt over een doorbraak bij de verdeling van de toekomstige ministeries tussen de partijen. Volgens het agentschap volgt een definitief akkoord. Aanvankelijk hadden de partijen het doel om afgelopen zondag de onderhandelingen af te ronden. Maandag en dinsdag waren nog reservedagen, maar toch duurde het nog tot woensdag vooraleer ze hun akkoord bereikten, aldus Der Spiegel.

De 463.723 leden van de SPD zullen nog hun zegje over de coalitie kunnen doen in een referendum. Het resultaat daarvan wordt het eerste weekend van maart verwacht, pas dan kan de regering worden gevormd. Duitsland probeert sinds de verkiezingen van september een nieuwe regering te vormen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel had een woensdag geplande ontmoeting met de Italiaanse premier Paolo Gentiloni nog enkele uren uitgesteld, door de coalitiegesprekken tussen de partijen.

De centrumlinkse sociaaldemocratische partij (SPD) in Duitsland heeft drie belangrijke ministerie binnengehaald bij de coalitiegesprekken: Buitenlandse Zaken, Financiën en Werk en Sociale Welvaart. Dat vernam het Duitse persagentschap DPA bij de onderhandelaars.

Het ministerie van Financiën is een grote winst voor de SPD, want de partij neemt dat ministerie over van de CDU. De CSU krijgt het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat grotere bevoegdheden zal hebben. Partijleider Horst Seehofer zou minister van Binnenlandse Zaken worden, aldus Handelsblatt en Der Spiegel. Volgens datzelfde weekblad haalt CSU ook de ministeries voor Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking binnen.

De conservatieven en centrumlinkse partijen bereikten woensdagochtend het akkoord voor de nieuwe Duitse coalitie. Duitsland probeerde sinds de verkiezingen van september een nieuwe regering te vormen.

Lees meer...