Drie Duitse neonazi's zouden met racistische motieven een reeks haatmoorden hebben gepleegd op acht Turkse zakenlieden, een Griek en een politievrouw. De eerste moord dateert van 2000. De drie daders noemden zichzelf de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU).

Kebabmoorden
De haatmoorden, die in de Duitse pers omgedoopt zijn tot 'de kebabmoorden' bleven ruim 10 jaar onopgemerkt. Pas nu werd duidelijk dat twee leden van het moordcommando zelfmoord pleegden. Ze zijn geïdentificeerd als Uwe B. en Uwe M. De derde, Beate Z., heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Ze zou op het punt staan om volledige bekentenissen af te leggen.

Hand boven het hoofd
Duitsland vraagt zich nu af waarom de binnenlandse veiligheidsdienst dit extreem-rechts terrorisme al die tijd ongemoeid heeft gelaten. Een ex-magistraat moet nu een onderzoek leiden naar hoe het komt dat geheim agenten het trio neonazi's uit het oog is verloren. In de media wordt ook de vrees geopperd dat de inlichtingendiensten het moordcommando een hand boven het hoofd heeft gehouden.

Kleine Adolf
Bij de kebabmoorden zou een spion betrokken zijn met de bijnaam de Kleine Adolf. Hij zou in een internetcafé hebben gezeten op het ogenblik dat de uitbater van de zaak werd vermoord door de neonazi's. Dat gebeurde in het bijzijn van minstens vijf getuigen. Volgens Duitse media was de man ook aanwezig bij andere kebabmoorden. Hij was vaak de enige getuige die zich niet meldde bij de politie.

Informanten
Het nieuwe gerechtelijk onderzoek moet nu duidelijkheid verschaffen over de vraag of nog meer mensen vermoord zijn en of nog meer neonazi's betrokken waren bij de haatmoorden. Duitsland is ook geschokt door het feit dat de staatsveiligheid neonazi's zou gebruikt hebben als informanten en betaald hebben met belastinggeld.

Het gepensioneerde vroegere hoofd van de inlichtingendiensten van Thüringen, Helmut Roewer, ontkent dat de bende voor hem informanten was geweest. (EE)

Drie Duitse neonazi's zouden met racistische motieven een reeks haatmoorden hebben gepleegd op acht Turkse zakenlieden, een Griek en een politievrouw. De eerste moord dateert van 2000. De drie daders noemden zichzelf de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU).Kebabmoorden De haatmoorden, die in de Duitse pers omgedoopt zijn tot 'de kebabmoorden' bleven ruim 10 jaar onopgemerkt. Pas nu werd duidelijk dat twee leden van het moordcommando zelfmoord pleegden. Ze zijn geïdentificeerd als Uwe B. en Uwe M. De derde, Beate Z., heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Ze zou op het punt staan om volledige bekentenissen af te leggen.Hand boven het hoofd Duitsland vraagt zich nu af waarom de binnenlandse veiligheidsdienst dit extreem-rechts terrorisme al die tijd ongemoeid heeft gelaten. Een ex-magistraat moet nu een onderzoek leiden naar hoe het komt dat geheim agenten het trio neonazi's uit het oog is verloren. In de media wordt ook de vrees geopperd dat de inlichtingendiensten het moordcommando een hand boven het hoofd heeft gehouden. Kleine Adolf Bij de kebabmoorden zou een spion betrokken zijn met de bijnaam de Kleine Adolf. Hij zou in een internetcafé hebben gezeten op het ogenblik dat de uitbater van de zaak werd vermoord door de neonazi's. Dat gebeurde in het bijzijn van minstens vijf getuigen. Volgens Duitse media was de man ook aanwezig bij andere kebabmoorden. Hij was vaak de enige getuige die zich niet meldde bij de politie.Informanten Het nieuwe gerechtelijk onderzoek moet nu duidelijkheid verschaffen over de vraag of nog meer mensen vermoord zijn en of nog meer neonazi's betrokken waren bij de haatmoorden. Duitsland is ook geschokt door het feit dat de staatsveiligheid neonazi's zou gebruikt hebben als informanten en betaald hebben met belastinggeld. Het gepensioneerde vroegere hoofd van de inlichtingendiensten van Thüringen, Helmut Roewer, ontkent dat de bende voor hem informanten was geweest. (EE)