Duitse komiek Jan Böhmermann doorbreekt stilzwijgen: ‘Merkel heeft mij in de steek gelaten’

© ZDF

De Duitse komiek Jan Böhmermann spreekt voor het eerst sinds hij in het oog van een storm terecht kwam nadat hij de Turkse president Erdogan een geitenneuker had genoemd.

In een interview met het weekblad Die Zeit, dat morgen verschijnt, geeft de Duitse komiek Jan Böhmermann voor het eerst commentaar op de storm die rond zijn persoon is ontstaan. Böhmermann had in een gedicht de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een geitenneuker genoemd.

Erdogan vond dat niet grappig, en vond dat de Duitse wet die het beledigen van een bevriend staatshoofd verbiedt, toegepast moest worden. Daarop zag de Duitse bondskanselier Angela Merkel geen andere oplossing dan het Duitse gerecht zijn werk te laten doen.

Die beslissing zette niet alleen in Duitsland kwaad bloed, omdat Merkel zich te veel de wet zou laten dicteren door Erdogan.

Böhermann zelf leefde al een tijdje ondergedoken, maar praat nu voor het eerst. “Merkel mag niet twijfelen wanneer het om de vrijheid van meningsuiting gaat. Maar in plaats daarvan heeft ze me gefileerd en bij de thee geserveerd aan een zenuwlijdende despoot”, zegt Böhmermann in Die Zeit. Hij voelt zich in de steek gelaten door Merkel.

‘Het meest verbijsterende vind ik nog dat de leider van het land van dichters en denkers geen moment heeft nagedacht voordat ze zichzelf belachelijk maakte met haar eigen oordeel”, zegt hij over een eerdere uitspraak van Merkel, die in een telefoongesprek met Erdogan gezegd zou hebben dat ze het gedicht in kwestie ‘bewust kwetsend’ vond.

Op de rechtzaak die momenteel tegen hem loopt, wil hij niet vooruit lopen. ‘Nu is er dus een rechtszaak: grap tegen regering. Ik ben benieuwd wie er wint.’

(JH)

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content