De oorspronkelijk Duitse anti-islambeweging Pegida breidt zich uit naar andere Europese landen. In onder meer drie Deense steden en de Noorse hoofdstad Oslo zijn aanhangers van de beweging op straat gekomen.

Na Oostenrijk en Zwitserland zijn nu ook in Denemarken mensen op de kar van het anti-islamisme gesprongen door Pegida-betogingen te houden, 'gericht tegen de moslims en de immigranten en voor het behoud van de Westerse normen en waarden.' Maandagavond vonden Pegida-marsen plaats in Kopenhagen (200 deelnemers) en Aarhus (een dertigtal). Er waren veel meer tegendemonstranten, luidde het bij de politie.

Bekogeld met sneeuwballen

Ook in de Noorse hoofdstad Oslo vond maandag een tweede Pegida-optocht plaats. De ongeveer 70 demonstranten werden door tegenbetogers met sneeuwballen bekogeld.

In Vlaanderen wil Pegida aanstaande maandag 26 januari op straat komen in Antwerpen. Op bijna hetzelfde moment plant burgerinitiatief Hart boven Hard een tegenbetoging. Al wenst de lokale politie van Antwerpen als het bestuur voorlopig nog niet te reageren over de toestemming. 'Er is nog niets beslist over Pegida', aldus Philippe Beinaert de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) op De Standaard.be.

Terreurdreiging

Pegida, voluit de 'Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland', maakte in oktober zijn opkomst in Dresden. De manifestaties van de groep trekken sindsdien steeds meer geïnteresseerden. Pegida uit naar eigen zeggen hun afkeer van de 'overvreemding' van Duitsland, op een vreedzame manier. Hiermee doelen ze vooral op immigratie, islamisering en radicalisering die Duitsland zouden bedreigen. Volgens Pegida worden de effecten van de politieke islam steeds zorgelijker door de toenemende instroom van islamitische migranten.

In Duitsland werd de wekelijkse betoging afgelopen maandag door de politie verboden wegens 'een concrete terreurdreiging.' Al willen de leiders van Pegida hun wekelijkse betogingen in de oostelijke stad Dresden volgende week maandag opnieuw hervatten. (AVE)

De oorspronkelijk Duitse anti-islambeweging Pegida breidt zich uit naar andere Europese landen. In onder meer drie Deense steden en de Noorse hoofdstad Oslo zijn aanhangers van de beweging op straat gekomen. Na Oostenrijk en Zwitserland zijn nu ook in Denemarken mensen op de kar van het anti-islamisme gesprongen door Pegida-betogingen te houden, 'gericht tegen de moslims en de immigranten en voor het behoud van de Westerse normen en waarden.' Maandagavond vonden Pegida-marsen plaats in Kopenhagen (200 deelnemers) en Aarhus (een dertigtal). Er waren veel meer tegendemonstranten, luidde het bij de politie.Ook in de Noorse hoofdstad Oslo vond maandag een tweede Pegida-optocht plaats. De ongeveer 70 demonstranten werden door tegenbetogers met sneeuwballen bekogeld.In Vlaanderen wil Pegida aanstaande maandag 26 januari op straat komen in Antwerpen. Op bijna hetzelfde moment plant burgerinitiatief Hart boven Hard een tegenbetoging. Al wenst de lokale politie van Antwerpen als het bestuur voorlopig nog niet te reageren over de toestemming. 'Er is nog niets beslist over Pegida', aldus Philippe Beinaert de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) op De Standaard.be. Pegida, voluit de 'Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland', maakte in oktober zijn opkomst in Dresden. De manifestaties van de groep trekken sindsdien steeds meer geïnteresseerden. Pegida uit naar eigen zeggen hun afkeer van de 'overvreemding' van Duitsland, op een vreedzame manier. Hiermee doelen ze vooral op immigratie, islamisering en radicalisering die Duitsland zouden bedreigen. Volgens Pegida worden de effecten van de politieke islam steeds zorgelijker door de toenemende instroom van islamitische migranten.In Duitsland werd de wekelijkse betoging afgelopen maandag door de politie verboden wegens 'een concrete terreurdreiging.' Al willen de leiders van Pegida hun wekelijkse betogingen in de oostelijke stad Dresden volgende week maandag opnieuw hervatten. (AVE)