Het is voor het eerst dat Merkel op federaal niveau door een minister onder vuur komt te liggen. Vanuit Beieren zelf kwam er wel al veel kritiek op haar opendeurbeleid. Volgens Dobrindt, in een interview met de krant Münchner Merkur, kan Duitsland niet langer -in de woorden van Merkel- "zijn vriendelijk gezicht tonen" maar moet men dringend een plan-B ontwikkelen.

"Als het aantal kandidaat-vluchtelingen niet daalt, moeten we er ons op voorbereiden dat we niet zonder grenssluitingen kunnen". Hij pleit ook voor overleg met derde landen over de reisroute van vluchtelingen en roept de kanselier op om mensen aan de Duits-Oostenrijkse grens terug te sturen, zoals het Europees recht toelaat. Dobrindt verwijt de Europese Unie ook Duitsland alleen te laten opdraaien voor het vluchtelingenprobleem.

Binnen de CDU-CSU-fractie heerst er grote verdeeldheid over het asielbeleid. Volgens het Duitse persagentschap zetten ongeveer 50 van de 310 volksvertegenwoordigers hun handtekening onder een protestbrief die Merkel vandaag zou ontvangen, terwijl anderzijds een 40-tal hun uitdrukkelijke steun voor haar beleid hebben uitgesproken. En ook vanuit SPD-hoek is men erg gekant tegen het sluiten van de grenzen, omdat dat ook zware economische gevolgen voor Duitsland zou hebben. "Geen enkel land in Europa profiteert zo erg van het vrij verkeer van goederen als wij", luidt het in SPD-kringen. (Belga/TE)

Het is voor het eerst dat Merkel op federaal niveau door een minister onder vuur komt te liggen. Vanuit Beieren zelf kwam er wel al veel kritiek op haar opendeurbeleid. Volgens Dobrindt, in een interview met de krant Münchner Merkur, kan Duitsland niet langer -in de woorden van Merkel- "zijn vriendelijk gezicht tonen" maar moet men dringend een plan-B ontwikkelen. "Als het aantal kandidaat-vluchtelingen niet daalt, moeten we er ons op voorbereiden dat we niet zonder grenssluitingen kunnen". Hij pleit ook voor overleg met derde landen over de reisroute van vluchtelingen en roept de kanselier op om mensen aan de Duits-Oostenrijkse grens terug te sturen, zoals het Europees recht toelaat. Dobrindt verwijt de Europese Unie ook Duitsland alleen te laten opdraaien voor het vluchtelingenprobleem. Binnen de CDU-CSU-fractie heerst er grote verdeeldheid over het asielbeleid. Volgens het Duitse persagentschap zetten ongeveer 50 van de 310 volksvertegenwoordigers hun handtekening onder een protestbrief die Merkel vandaag zou ontvangen, terwijl anderzijds een 40-tal hun uitdrukkelijke steun voor haar beleid hebben uitgesproken. En ook vanuit SPD-hoek is men erg gekant tegen het sluiten van de grenzen, omdat dat ook zware economische gevolgen voor Duitsland zou hebben. "Geen enkel land in Europa profiteert zo erg van het vrij verkeer van goederen als wij", luidt het in SPD-kringen. (Belga/TE)