De diplomatieke verhoudingen tussen Duitsland en Rusland bereikten de afgelopen weken een nieuw dieptepunt, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op zijn website.
Eind maart vielen de Russische autoriteiten binnen bij enkele Duitse ngo's in Rusland, naar eigen zeggen in het kader van een actie tegen "buitenlandse agenten". Bij de Konrad Adenauer Stiftung, een denktank verbonden aan de CDU van Duits bondskanselier Angela Merkel, werden zelfs enkele computers in beslag genomen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle waarschuwde toen voor een "blijvend effect op de bilaterale relaties".

Bovendien zou de Russische geheime dienst FSB druk hebben uitgeoefend op de Duitse ambassade in Moskou om informatie vrij te geven, meldt Der Spiegel. De diplomatieke topontmoeting tussen bondskanselier Merkel en de Russische president Vladimir Poetin verliep volgens de krant dan ook eerder koel.

Olie op het vuur

De politieke retoriek in Rusland verscherpte op haar beurt gevoelig. De Russische staatstelevisie vergeleek vorige week nog het plan om een bankheffing in te voeren in Cyprus met de onteigeningen van Joden onder het Duitse naziregime. Alexei Pushkov, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Russische parlement, noemde een Duitse miniserie over de Tweede Wereldoorlog dan weer een "poging om de geschiedenis verder te herschrijven".

Bovendien verlopen de diplomatieke verhoudingen tussen beide landen sinds de herverkiezing van Poetin enigszins moeizaam. In mei van 2012 werd een geplande activiteit van president Poetin en zijn Duitse ambtsgenoot Joachim Gauck, die als startschot van het Duits-Russische jaar was bedoeld, op het laatste nippertje afgezegd. Vorige week nog kreeg een Duitse diplomatieke delegatie in Moskou met de ene na de andere afzegging te maken.

Geen bruggen opblazen

Aan de basis van de gespannen verhoudingen liggen vooral politieke meningsverschillen. Merkel uitte al eerder haar bezorgdheid over de recente politieke en sociale ontwikkelingen in Rusland en ook het feit dat Rusland zich altijd verzet heeft tegen sancties tegen Syrië leidt al geruime tijd tot wrevel in Berlijn. Moskou reageerde daarop door harder op te treden tegen ngo's in Rusland, uit vrees voor buitenlandse spionnen.

Tegelijk zou Merkel volgens insiders de bruggen niet willen opblazen, vanwege de goede economische relaties tussen beide landen. Bovendien heeft Duitsland zichzelf altijd gezien als bemiddelaar tussen Oost en West, terwijl Berlijn voor Rusland als onontbeerlijk gezien wordt voor zijn politieke invloed in Europa.
(JDW)

De diplomatieke verhoudingen tussen Duitsland en Rusland bereikten de afgelopen weken een nieuw dieptepunt, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op zijn website. Eind maart vielen de Russische autoriteiten binnen bij enkele Duitse ngo's in Rusland, naar eigen zeggen in het kader van een actie tegen "buitenlandse agenten". Bij de Konrad Adenauer Stiftung, een denktank verbonden aan de CDU van Duits bondskanselier Angela Merkel, werden zelfs enkele computers in beslag genomen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle waarschuwde toen voor een "blijvend effect op de bilaterale relaties". Bovendien zou de Russische geheime dienst FSB druk hebben uitgeoefend op de Duitse ambassade in Moskou om informatie vrij te geven, meldt Der Spiegel. De diplomatieke topontmoeting tussen bondskanselier Merkel en de Russische president Vladimir Poetin verliep volgens de krant dan ook eerder koel. Olie op het vuur De politieke retoriek in Rusland verscherpte op haar beurt gevoelig. De Russische staatstelevisie vergeleek vorige week nog het plan om een bankheffing in te voeren in Cyprus met de onteigeningen van Joden onder het Duitse naziregime. Alexei Pushkov, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Russische parlement, noemde een Duitse miniserie over de Tweede Wereldoorlog dan weer een "poging om de geschiedenis verder te herschrijven". Bovendien verlopen de diplomatieke verhoudingen tussen beide landen sinds de herverkiezing van Poetin enigszins moeizaam. In mei van 2012 werd een geplande activiteit van president Poetin en zijn Duitse ambtsgenoot Joachim Gauck, die als startschot van het Duits-Russische jaar was bedoeld, op het laatste nippertje afgezegd. Vorige week nog kreeg een Duitse diplomatieke delegatie in Moskou met de ene na de andere afzegging te maken. Geen bruggen opblazen Aan de basis van de gespannen verhoudingen liggen vooral politieke meningsverschillen. Merkel uitte al eerder haar bezorgdheid over de recente politieke en sociale ontwikkelingen in Rusland en ook het feit dat Rusland zich altijd verzet heeft tegen sancties tegen Syrië leidt al geruime tijd tot wrevel in Berlijn. Moskou reageerde daarop door harder op te treden tegen ngo's in Rusland, uit vrees voor buitenlandse spionnen. Tegelijk zou Merkel volgens insiders de bruggen niet willen opblazen, vanwege de goede economische relaties tussen beide landen. Bovendien heeft Duitsland zichzelf altijd gezien als bemiddelaar tussen Oost en West, terwijl Berlijn voor Rusland als onontbeerlijk gezien wordt voor zijn politieke invloed in Europa. (JDW)