De Noorse regering maakte bekend dat Dalelv gratie heeft gekregen. 'Marte is vrij! Dank aan iedereen die daaraan heeft meegeholpen,' twitterde minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide.

De Noorse ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten meldt dat Dalelv ook toestemming heeft gekregen om het land te verlaten. 'Marte heeft haar paspoort teruggekregen en mag het land verlaten. Er is nog niet beslist wanneer ze zou vertrekken', verklaarde ambassadeur Aase Bjerke aan het Noorse persbureau NTB.

Verkracht
Dalelv was begin maart op zakenreis in Dubai toen ze tijdens een avondje stappen met collega's werd verkracht. Ze deed aangifte bij de politie, maar die nam haar paspoort en haar geld af. Vier dagen later werd ze officieel beschuldigd van buitenechtelijke seks, alcoholgebruik en meineed.

Haar vermoedelijke aanrander kreeg volgens Dalelv een celstraf van 13 maanden voor buitenechtelijke seks en voor alcoholgebruik.

Dalelv had beroep aangetekend tegen haar veroordeling. De hoorzitting voor het beroep was voorzien voor begin september.

De zaak zette kwaad bloed bij mensenrechtenorganisaties en bij de Noorse autoriteiten. De regering in Oslo had eerder reeds bekomen dat Dalelv was vrijgelaten onder voorwaarden. Sindsdien nam het Norwegian Seamons' Center in Dubai de jonge vrouw onder zijn hoede.

De Noorse regering maakte bekend dat Dalelv gratie heeft gekregen. 'Marte is vrij! Dank aan iedereen die daaraan heeft meegeholpen,' twitterde minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide. De Noorse ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten meldt dat Dalelv ook toestemming heeft gekregen om het land te verlaten. 'Marte heeft haar paspoort teruggekregen en mag het land verlaten. Er is nog niet beslist wanneer ze zou vertrekken', verklaarde ambassadeur Aase Bjerke aan het Noorse persbureau NTB.Verkracht Dalelv was begin maart op zakenreis in Dubai toen ze tijdens een avondje stappen met collega's werd verkracht. Ze deed aangifte bij de politie, maar die nam haar paspoort en haar geld af. Vier dagen later werd ze officieel beschuldigd van buitenechtelijke seks, alcoholgebruik en meineed. Haar vermoedelijke aanrander kreeg volgens Dalelv een celstraf van 13 maanden voor buitenechtelijke seks en voor alcoholgebruik. Dalelv had beroep aangetekend tegen haar veroordeling. De hoorzitting voor het beroep was voorzien voor begin september. De zaak zette kwaad bloed bij mensenrechtenorganisaties en bij de Noorse autoriteiten. De regering in Oslo had eerder reeds bekomen dat Dalelv was vrijgelaten onder voorwaarden. Sindsdien nam het Norwegian Seamons' Center in Dubai de jonge vrouw onder zijn hoede.