De aanklagers hadden die straf gevorderd voor Guzman. Hij kan geen verzoek tot vervroegde vrijlating indienen, zei rechter Brian Cogan in New York.

Bovendien moet de vroegere baas van het beruchte Sinaloa-kartel van het gerecht 12,6 miljard dollar (ongeveer 11,2 miljard euro) betalen. Dit is een 'conservatieve schatting' van het bedrag dat Guzmán uit drugscriminaliteit haalde, zo had het parket eerder meegedeeld.

De advocaten van 'El Chapo' maakten al duidelijk in beroep te zullen gaan.

Sinaloakartel

In een van de grootste processen over drugscriminaliteit in de geschiedenis van de Verenigde Staten had een jury El Chapo vijf maanden geleden op alle tien punten van de aanklacht schuldig bevonden, onder meer aan bendevorming, productie en internationale verspreiding van cocaïne, heroïne, methamfetamine en marihuana, het witwassen van geld en het gebruik van vuurwapens.

De Amerikaanse regering beschouwde de schuldigverklaring als een groot succes en kondigde aan dat ze hard tegen drugskartels zou blijven optreden.

Ontsnapt

'El Chapo' zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York.

Geen overbodige luxe, want in Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen. In 2001 maakte hij daarbij dankbaar gebruik van een wasmand en in 2016 zette hij het op een lopen via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven. Hij werd later weer opgepakt en in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Geen doodstraf

De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie.

Waarschijnlijk zal Guzmán nu naar een hoogbeveiligde gevangenis in de Amerikaanse staat Colorado overgeplaatst worden.

De aanklagers hadden die straf gevorderd voor Guzman. Hij kan geen verzoek tot vervroegde vrijlating indienen, zei rechter Brian Cogan in New York.Bovendien moet de vroegere baas van het beruchte Sinaloa-kartel van het gerecht 12,6 miljard dollar (ongeveer 11,2 miljard euro) betalen. Dit is een 'conservatieve schatting' van het bedrag dat Guzmán uit drugscriminaliteit haalde, zo had het parket eerder meegedeeld.De advocaten van 'El Chapo' maakten al duidelijk in beroep te zullen gaan.SinaloakartelIn een van de grootste processen over drugscriminaliteit in de geschiedenis van de Verenigde Staten had een jury El Chapo vijf maanden geleden op alle tien punten van de aanklacht schuldig bevonden, onder meer aan bendevorming, productie en internationale verspreiding van cocaïne, heroïne, methamfetamine en marihuana, het witwassen van geld en het gebruik van vuurwapens. De Amerikaanse regering beschouwde de schuldigverklaring als een groot succes en kondigde aan dat ze hard tegen drugskartels zou blijven optreden.Ontsnapt'El Chapo' zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. Geen overbodige luxe, want in Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen. In 2001 maakte hij daarbij dankbaar gebruik van een wasmand en in 2016 zette hij het op een lopen via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven. Hij werd later weer opgepakt en in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten.Geen doodstrafDe volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie. Waarschijnlijk zal Guzmán nu naar een hoogbeveiligde gevangenis in de Amerikaanse staat Colorado overgeplaatst worden.