Droneaanval viseert IS-beul ‘Jihadi John’: ‘Wellicht gedood’

© Belga Image

De Verenigde Staten hebben bij een luchtaanval in Syrië ‘Jihadi John’ geviseerd, de man die berucht werd met zijn onthoofdingsvideo’s voor Islamitische Staat. Het is nog niet bevestigd of hij is gedood.

Het nieuws is bevestigd door Peter Cook, woordvoerder van het Pentagon.

De droneaanval gebeurde in of om Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS, op een wagen waarin hij volgens de VS zat. Of de Brit Mohammed Emwazi, beter bekend als ‘Jihadi John’, ook effectief gedood werd, is nog niet duidelijk. ‘We onderzoeken het resultaat van de nachtelijke aanval’, aldus Cook.

Symbool

Een niet bij naam genoemde functionaris die door CNN geciteerd wordt, zegt dat de autoriteiten ervan overtuigd zijn dat Emwazi de aanval niet overleefd heeft en ook dat ze het nieuws bekendmaakten vanwege zijn beruchtheid.

De man, die het symbool werd van de brutaliteit van de terreurgroepering, dook voor het eerst op in de onthoofdingsvideo van de Amerikaanse journalist James Foley in augustus 2014. Daarna werd hij aan nog meer onthoofdingen gelinkt.

‘Jihadi John’ was in de IS-video’s van kop tot teen vermomd maar werd geïdentificeerd door zijn Londens accent.

Informaticus

Hij was, denkt het Pentagon, ook betrokken bij de executies van Steven Sotloff, nog een Amerikaanse journalist, van Abdul-Rahman Kassig, een Amerikaanse hulpverlener, van David Haines en Alan Henning, twee Britse hulpverleners en van de Japanse journalist Kenji Goto.

Hij martelde zijn gevangenen, onder meer via waterboarding, het toebrengen van slagen en het uitvoeren van nep-executies, die soms voorafgingen aan de echte executie.

Enwazi werd geboren in een welgestelde familie, van Iraakse origine, die na zijn geboorte verhuisde van Koeweit naar Londen. Hij studeerde informatica. Hij trok in 2012 naar Syrië, waar hij zich na enige tijd aansloot bij IS. (Belga/RR/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content