Drone filmt omvang van straatprotest in Hongkong (video)

Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Op beelden gemaakt door een drone, is goed te zien hoe groot de omvang van het prodemocratieprotest Occupy Central in Hongkong is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De beelden dateren van zaterdag, intussen is het protest nog uitgebreid. Tienduizenden manifestanten blokkeren nu niet alleen het financiële district, maar houden ook andere delen van de metropool bezet. De oproerpolitie heeft zich intussen gedeeltelijk teruggetrokken.

Democratie

Hongkong, een voormalige Britse kolonie die in 1997 aan China werd teruggegeven, wordt als speciale administratieve regio momenteel autonoom bestuurd. Het protest is een reactie op de weigering van China om bij de geplande eerste rechtstreekse verkiezingen van een regeringsleider in 2017 toe te laten dat kandidaten vrij kunnen worden voorgedragen. China wil enkel kandidaten die de regering in Peking gunstig gezind zijn. De betogers eisen meer democratie en het ontslag van regeringschef Leung Chun-Ying.

Die laatste roept op om onmiddellijk een punt te zetten achter de manifestaties. De organisatoren van hun kant hebben de regering een ultimatum tegen donderdag gesteld om tegemoet te komen aan hun eis naar meer democratie. Anders willen ze hun demonstraties uitbreiden, hun acties verscherpen of een staking uitroepen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content